Sólyom László: Semmilyen kiadást nem szabad sajnálni az oktatás újjáépítésére

InfoRádió / MTI
2010. május 20. 10:21
Semmilyen kiadást nem szabad sajnálni az oktatás teljes rendszerének újjáépítésére; ebben nyilvánulhat meg egyértelműen a kormányzat elszántsága, hogy valóban rendbe akarja hozni az oktatásügyet - mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön egy konferencián Budapesten.

A köztársasági elnök a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencián hangsúlyozta: az oktatás teljes rendszerének újjáépítésére semmilyen kiadást nem szabad sajnálni. Az államfő beszélt a legsürgetőbb feladatról is.

"A legsürgetőbb feladat, hogy a kormányzati struktúra átszervezése idején legyenek figyelemmel az oktatás- és nevelésügy egységes rendszer voltára, azaz: egy kézben maradjon a nevelésügy a bölcsődétől a doktori iskoláig, a szakmunkás-képzéstől a felnőtt-oktatásig.

Semmilyen kiadást nem szabad sajnálni az oktatás teljes rendszerének újjáépítésére; ebben nyilvánulhat meg egyértelműen a kormányzat elszántsága, hogy valóban rendbe akarja hozni az oktatásügyet.Az cigányság integrációjának az iskola az útja" - hangsúlyozta az államfő.

A szakmai tanácskozás témája a Szárny és teher című kötet, amelyben oktatási szakemberek, pedagógusok írják le véleményüket a rendszerről, az oktatási helyzetről, és a problémák megoldására megoldásokat is kínálnak.

Sólyom László szerint ez egy konszenzusképes, hosszútávú, átfogó terv, amelynek világos célja és értékrendje van: "Engem különösen megfogott, hogy a Szárny és teher oktatási javaslatai egy emberképet, ember-eszményt tartanak szem előtt.

"Ez a terv olyan iskolát szeretne, amelyben harmonikus és boldog emberek nőnek fel, és megtanulják a módját, hogy azok is maradjanak." - fejtette ki a köztársasági elnök.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy cselekvésre van szükség az oktatásban. A szakma egyébként azt várja az új kormánytól, hogy az oktatási stratégia kialakításában részt vehessen majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gál Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást