Ma szavaz a parlament a kisebb Országgyűlésről és a kormányzati szerkezetről

Infostart
2010. május 20. 08:00
Ma szavaz a parlament a kisebb Országgyűlésről, a kormányzati szerkezetről és a közigazgatás átalakításának első elemeiről. Ugyancsak ma megkezdődik a vita a kettős állampolgárságról, a parkolási díjakról és az önkormányzati választások reformjáról.

 A kormány megalakulásához szükséges törvények módosításáról szavaz elsőként az Országgyűlés. A parlament a csütörtöki plenáris ülésen a Fidesz kétharmados többségével várhatóan elfogadja azt az alkotmánymódosítást, amely rögzíti a miniszterelnök-helyettesi pozíciót, és 200-ban maximálja az Országgyűlés létszámát. Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, jövő őszig kidolgoznak ehhez egy új választási rendszert is.

Navracsics Tibor felkéri az alkotmányügyi bizottságot, hogy hozzon létre egy kimondottan a választójogi törvény kidolgozásával foglalkozó paritásos albizottságot, amely kidolgozhatja a választójogi törvényt, és a plenáris ülés elé tervezi. Mégpedig úgy, hogy 2011. június 30-ig készítse el ezt a törvényjavaslatot.

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényről is zárószavazás lesz. A leendő kormány a mostaninál jóval kevesebb, mindössze nyolc minisztériummal dolgozik majd. Amellett, hogy az LMP hiányolja az önálló környezetvédelmi tárcát, Lamperth Mónika, az MSZP közjogi kabinetvezetője kifogásolta, hogy még mindig nem lehet tudni, hogy hány állami vezető lesz az új rendszerben.

"Mindenképpen szándékunkban állt bemutatni azt a rendkívüli hatalomkoncentrációt, amire a Fidesz készül. A minisztériumokról szóló előterjesztésből bántóan hiányzik a hatékonyság - mondta Lamperth Mónika.

A legátfogóbb, harmadik törvénnyel a kormánypárt elkezdi a közigazgatás reformját. Visszaállítja a közigazgatási államtitkári tisztséget, amelytől hatékonyabb irányítást, valamint a politika és a közigazgatás szétválasztását várja a Fidesz. Szinte egyedüli tételként ezt a Jobbik is támogatja. Hegedűs Tamás, a radikális párt képviselője szerint a közigazgatás - adminisztratív vezetők híján - esett teljesen szét.

"Ennek a tisztségnek a megszüntetése a legnagyobb szakmai hibája volt az előző kormányoknak. Ez a lépés tehát az elmúlt években teljesen szétzilált közigazgatás normalizálása irányába hat." - mondta.

A Jobbik kifogásolja viszont, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal Alkotmányvédelmi Hivatal néven működne tovább. A párt legfőbb legfőbb kritikája, hogy ennek a rövidítése AVH lenne. A törvény visszaállítja a közigazgatási hivatalokat is.

Az Országgyűlés még csütörtökön elkezdi a vitát a határon túli magyarok egyszerűsített magyar állampolgársághoz jutásáról, az önkormányzati választások lebonyolításáról, és a helyhatóságok létszámának jelentős csökkentéséről, valamint a közterületi parkolás rendszeréről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást