Több folyószakaszon megkezdődött az apadás - hírösszefoglaló

Infostart
2010. május 19. 21:07
Több folyószakaszon megkezdődött az apadás, de sok helyen továbbra is kritikus az árvízi helyzet. Csak a gazdaság átalakítása és a közbiztonság helyreállítása után foglalkozna az új Alkotmány elfogadásával az új kormány. Az ügyvezető miniszterelnök szerint kormánya elvégezte, amire vállalkozott

Több folyószakaszon megkezdődött az apadás, de sok helyen - különösen a Zagyva és a Hernád mentén - továbbra is kritikus az árvízi helyzet. A Bódva Edelénynél 5-10 centimétert apadt, miután a veszélyeztetett város közelében átvágták a gátat. A település polgármestere az InfoRádióban elmondta: a töltéseket továbbra is homokzsákokkal erősítik, a védekezés még napokig eltarthat, de várhatóan további rendkívüli intézkedésre már nem lesz szükség. Molnár Oszkár közölte: a vizet mezőgazdasági területre engedik, de azt egyelőre nem tudni, hogy összességében mennyivel csökkenhet a vízszint. Az M1-es autópályát le kellett zárni a 104-es kilométerénél, ahol a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt a víz kimosta a híd alól a talajt, és az útpálya beszakadt. A korlátozás várhatóan napokig érvényben lesz. --Az országban összesen csaknem 1.100 kilométeren van védelmi készültség, a belvízzel elöntött területek nagysága 91 ezer hektár.

A kijelölt miniszterelnök szerint csak a gazdaság átalakítása és a közbiztonság helyreállítása után szerepel a kormány napirendjén az új Alkotmány elfogadása. Orbán Viktor hozzátette: új alaptörvény lefektetése 2012 közepén vagy végén várható. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: kétharmados fölénnyel rendelkező parlamenti erő nem teheti meg, hogy hatályban hagy egy 1949-es keltezésű alkotmányt. A kijelölt kormányfő a budapesti gazdasági konzultáción arról is beszélt, hogy június közepén kerülhetnek a parlament elé az első fontos gazdasági törvényjavaslatok.

Az ügyvezető miniszterelnök szerint amire vállalkozott, azt elvégezte, sőt, még többet is tett a most leköszönő kormány. Bajnai Gordon a kabinet utolsó ülésén úgy fogalmazott: tiszta lelkiismerettel mondhatják, hogy az országot jobb állapotban adják át a következő kabinetnek, mint ahogyan azt egy évvel ezelőtt átvették.

Tavaly körülbelül 9 százalékkal csökkentek a magyarországi lakásárak - közölte az FHB vezérigazgató-helyettese. Harmati László elmondta: a fővárosi, új lakások eladásánál tavaly 10 százalék feletti árengedményt is el lehetett érni. Hozzátette, hogy a fejlesztők azért engedtek könnyebben az árból, mert a külföldi vevők százas nagyságrendben hagyták veszni a 10-20 százalékos foglalót. A lakásárindex tavalyi csökkenését emellett azzal magyarázta Harmati László, hogy csökkent a háztartások jövedelme, viszont a banki hitelkínálat - véleménye szerint - megfelelő volt.

Az első negyedévben 42,4 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el az OTP Bankcsoport, ami több mint duplája az előző negyedévinek, és 1 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévinél. Az eredmény meghaladja az elemzői várakozásokat. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint az adózás előtti profit negyedéves szinten 120 százalékkal, 54,2 milliárd forintra nőtt. A konszolidált mérlegfőösszeg március végén 9.526,7 milliárd forintot tett ki, az egy évvel korábbihoz képest 6, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal csökkent.

A Mátyás templom alatt talált barlang mielőbbi feltárását szorgalmazza a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elnöke. Leél-Õssy Szabolcs szerint ez azért fontos, hogy meg lehessen állapítani: a középkorban alagutakkal összekötött területen van-e közvetlen omlásveszély, és szükség van-e a templom falainak megerősítésére. A szakember az InfoRádióban elmondta: a közüzemi munkálatok közben két különböző teremből álló barlangot találtak, és az üregben lévő jelentős mennyiségű törmeléket minél előbb el kell távolítani. Korábban Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentésvezetője úgy vélte: a képződmény valószínűleg benyúlik egészen a templom alá, ezért az épület akár meg is süllyedhet.

Romániában anyanyelvükön tanulhatják az ország földrajzát és történelmét is a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek - döntött a bukaresti törvényhozás alsóháza. A nagy vita után elfogadott jogszabály alapján a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok a román nyelv és irodalom tantárgyon kívül mindent anyanyelvükön tanulnak.