Orbán Viktor: 2012-re lehet új alkotmányunk

Infostart
2010. május 19. 18:50
A kétharmados többség birtokában az adórendszer egyszerűsítésére, az Alkotmány módosítására és a családok, valamint a vállalkozások terheinek csökkentésére készül a Fidesz - mondta Orbán Viktor a nemzeti konzultáció második, gazdaságpolitikai rendezvényén.

A tervek szerint 2012 közepén vagy végén lesz új alkotmány, addig a kormány, a parlament a rend és a gazdaság megerősítésén dolgozik - mondta Orbán Viktor a nemzeti konzultáció második, gazdaságpolitikai rendezvényén.

A Fidesz elnöke szerint először a közrendet kell helyreállítani és a gazdaságot átalakítani, majd ezután új alkotmányt alkotni.

Új alkotmány lesz természetesen, mert kétharmados fölénnyel rendelkező parlamenti erő nem teheti meg, hogy hatályban hagy egy 1949-es keltezésű alkotmányt - szögezte le a leendő miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy június elején várható a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság első jelentése az ország tényleges gazdasági állapotáról.

Ezután a hónap közepén kerülhetnek a parlament elé az első fontos gazdasági törvényjavaslatok.

A kijelölt kormányfő bejelentette: az új kabinet megyei kormányhivatalokat hoz létre, és a nyár végén következik a középszintű közigazgatás teljes átalakítása.

A megyei kormányhivatalok élén az állam megyei vezetője áll majd, aki maga alá gyűjti, átszervezi, ésszerűsíti a hivatalokat a rendőrség és az adóhivatal kivételével.
Ezek országos irányítás alatt maradnak - tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: az adóhivatal és a vám- és pénzügyőrség összevonásához nem vesznek fel új embereket, a személyi kérdéseket átcsoportosítással oldják meg.

A Fidesz elnöke az oktatás helyzetéről elmondta: tarthatatlan, hogy a felsőoktatásban 4,5 % a műszaki oktatás aránya. itt is szükség van változtatásra, amit már a középszintű oktatásban el kell kezdeni.

Az adminisztrációs terhekről szólva Orbán Viktor kiemelte: számításaik szerint a 2.800 milliárd forintos bürokratikus terhelést hat hónap alatt 800 milliárddal tudják csökkenteni.

A következő kormány miniszterelnöke szerint vannak olyan keresetek, amelyek adórendszeren kívüliként definiálhatók.

A Fidesz elnöke a jegybankról azt mondta: az MNB-nek nincsenek meg az együttműködéshez szükséges alapjai kormánnyal, de ezen változtatni akarnak.

Orbán Viktor közölte: Görögország lassú reakciója a válsághelyzetre jól mutatja, hogy gyors lépésekre van szükség, ezért ha megvan a Varga Mihály vezette bizottság jelentése, azonnali lépeseket tesznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást