Orbán Viktor: Nem ülünk fel a szlovák provokációknak

InfoRádió / MTI
2010. május 18. 15:56
Orbán Viktor szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a szlovák választáson induló nemzeti pártok folyamatosan provokálják és provokálni is fogják Magyarországot, "mi azonban ezeknek a provokációknak nem ülünk fel". A leendő miniszterelnök budapesti sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy megerősítette együttműködését egy új szövetségesi szerződés aláírásával a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP).

Az azzal kapcsolatos felvetésére, amely szerint Robert Fico szlovák kormányfő kedden közölte: Pozsony felszólította Budapestet, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet a szomszédos országbeli magyarok kettős állampolgárságát érintő törvényjavaslatról, Orbán Viktor úgy reagált: amikor az új kormány hivatalba lép - ami reményeik szerint a következő hét végén megtörténik -, megkezdi a szokásos diplomáciai munkát is, egészen addig azonban semmilyen lépést nem áll módjukban tenni.

Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként mennyire fogja érvényesnek tartani azt a megállapodást, amelyet Bajnai Gordon és Robert Fico kötött tavaly Szécsényben, azt válaszolta, hogy alaposan tanulmányozni fogják a kormányváltást követően ezt a megállapodást is.

Arra, hogy a leendő kormány Szlovákiával milyen kapcsolatot próbál majd ápolni, Orbán Viktor kifejtette: határozott véleményük van a Szlovákiában működő kormányról, "mindamellett a szlovák népnek és a szlovák nép által megválasztott vezetőknek azt a tiszteletet, amelyet a magyarok és a magunk számára elvárjuk, mindig meg fogjuk adni".

A pártelnök többször is utalt arra, hogy Szlovákiában egy éles választási kampány zajlik, amelynek más a hangütése, mint Magyarországon. A nemzeti kérdés, a nacionalista megközelítésmód teljes polgárjoggal rendelkezik Szlovákiában, aminek a magyarok szenvedő alanyai. "Talán pontosabb, ha azt mondom, tárgyai" - jegyezte meg.

Egy ilyen választási kampányba kívülről beavatkozni rendkívül kockázatos, el kell kerülni, "mi nem ezen a hangon beszélünk, nem is fogunk ezen a hangon beszélni, mi egy másik kultúrát és másik világot képviselünk a politikát illetően" - hangsúlyozta.

Közölte, megvárják a döntést a leendő szlovák parlament összetételét illetően, megvárják, hogy megalakuljon az új szlovák kormány, és utána fel fogják venni a kapcsolatot Szlovákiával, addig azonban nem akarnak részt venni Budapestről az ott zajló politikai és kampányvitákban.

Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e célszerűbb elcsúsztatni a kettős állampolgárság témájának napirendre vételét, Orbán Viktor úgy reagált: álszentség lett volna.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy az első, kormányfőként történő külföldi látogatásával kapcsolatban Lengyelországgal vannak tárgyalásban.

Egynemű kormány

Orbán Viktor, a sajtótájékoztatóján elmondta azt is: Megerősítette együttműködését egy új szövetségesi szerződés aláírásával a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP).

A szerződés célja, hogy példát mutassanak az együttműködésből. Hangsúlyozta, az új kabinet nem koalíciós kormány lesz, hanem "egynemű", hiszen a két leendő kormánypárt, a Fidesz és a KDNP már a választások előtt pártszövetséget hozott létre. Ezt úgy kell elképzelni, mintha Németországban a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) megkapná a parlamenti mandátumok felét vagy kétharmadát - példázta a Fidesz és a KDNP választási győzelmét.

A leendő miniszterelnök azt mondta, a választások óta tett lépéseik a nemzeti együttműködés rendszerének felépítéséről szólnak. Hozzátette, hogy "a benyújtott javaslatok a parlament létszámának csökkentéséről, majd egy később, mintegy egy éven belül esedékes házreform, együtt adják ki a nemzeti együttműködés rendszerének új parlamenti dimenzióját". Ebbe a folyamatba illeszkedik a Kereszténydemokrata Néppárttal kötött megállapodás - közölte.

Orbán Viktor azt mondta, elsősorban azt várja a kereszténydemokratáktól, hogy az öt nemzeti ügy közül a család ügyében nyújtsanak segítséget a következő kormánynak.

"Különösen számítok az ő munkájukra a család intézményének megerősítésében", az elmúlt nyolc évben ugyanis súlyos támadások érték a családokat - jegyezte meg. A család az együttműködés legfontosabb terepe, ezért le fogjuk győzni a családellenes politika korszakát - emelte ki a Fidesz elnöke.

Semjén Zsolt KDNP-elnök a szerződésre utalva úgy fogalmazott: ez egy szellemi természetű dokumentum, amely történelmi távlatokban elemzi és nézi a Fidesz és a KDNP együttműködését.

A két párt politikai együttműködése nem pusztán stratégiai, annál sokkal mélyebb szellemi alapja van - mondta, hozzátéve: a konstrukció lényege az, hogy a Fidesz egy néppárti karakterű, széles, nagy gyűjtőpárt, a KDNP pedig kifejezetten világnézeti karakterű párt. A kettő harmonikus együttműködése tette lehetővé azt a "fantasztikus" támogatást, amelyet elértek például a parlamenti választáson - értékelte Semjén Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy a Kereszténydemokrata Néppártnak az a feladata, hogy az immár 66 éves hagyományai alapján egyfajta szellemi forrásvidéket jelentsen, amely az egész szövetséget gazdagítja.

A családokkal kapcsolatban rámutatott: egyrészt a szükséges jogszabályi és állami segítséget kell a családok mögé tenni, hogy a gyermekvállalás ne legyen azonos a szegénység vállalásával, másrészt pedig biztosítani kell ennek szellemi hátterét is a társadalomban.

A dokumentumban rögzítik, hogy a Fidesz és a KDNP, "átérezvén az országgyűlési választáson kinyilvánított népakaratból eredő történelmi felelősségüket, a demokrácia, a nemzet és a Magyar Köztársaság megújításának érdekében jelen megállapodásban megerősítik évek óta eredményesen folytatott szövetségi politikájukat".

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást