Orbán Viktor: Álszentség lett volna várni a bejelentéssel

Infostart
2010. május 18. 17:45
Nem intézkedik a leendő kormány jövő hétvégi megalakulásáig a szlovák kormányfő kérése miatt. Robert Fico kedden 24 órát adott Magyarországnak a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottság összehívására a kettős állampolgárság kiterjesztéséről szóló magyar terv miatt. Orbán Viktor kijelölt kormányfő szerint nem várhattak a tervezet benyújtásával.

A kormány jövő szombati megalakulásáig a parlament gyakorol minden politikai hatalmat Magyarországon, így addig semmilyen intézkedést nem hozhat a leendő Fidesz kabinet - közölte a kijelölt miniszterelnök.

Orbán Viktor arra reagált, hogy a szlovák kormányfő kedd délelőtt felszólította Magyarországot: 24 órán belül hívja össze a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottságot.

Pozsony a kettős állampolgárság kiterjesztéséről szóló magyar tervek miatt aggódik, Orbán Viktor viszont azt mondta, ha hivatalba lép a kormány, megteszik a szokásos diplomáciai aktusokat, addig viszont nem szállnak be a szlovák választási kampányba.

Már meg is kértem arra a leendő kormány leendő minisztereit, hogy egységes magatartást tanúsítsunk - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint a szlovák választási kampány olyan éles, amilyet még Magyarországon nem láthatott senki.

"Az egy más politikai kultúra" - mondta a kijelölt miniszterelnök. Hozzátette, "a nemzeti kérdés, a nacionalista megközelítésmód teljes polgárjoggal rendelkezik Szlovákiában, aminek a magyarok szenvedő alanyai, vagy inkább tárgyai."

Arra a kérdésre, hogy nem lett volna-e célszerűbb a kettős állampolgárság terveinek bejelentésével megvárni a pozsonyi választások végét, Orbán Viktor azt mondta, nem várhattak, mert ez álszentség lett volna.

"Ha valaki azt gondolja, hogy így a magyarellenes érzelmek nem lettek volna részei a választási kampánynak, az félreismeri Szlovákiát. Ezért a mi lépéseinket nem tudjuk függővé tenni attól, ami ott történik. A mi javaslatunk egyértelmű, világos és európai" - fejtette ki Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy miniszterelnökként mennyire fogja figyelembe venni a magyar-szlovák szécsényi kormányfői találkozó eredményeit, Orbán Viktor azt mondta, alaposan tanulmányozni fogják ezt is a kormányváltás után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást