Jogilag nincs vészhelyzet Miskolcon

Infostart
2010. május 16. 23:26
Egyelőre nem kell vészhelyzetet elrendelni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz miatt - közölte az ügyvezető önkormányzati miniszter. Varga Zoltán, aki Miskolcon tájékozódott a helyzetről, hozzátette: a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, a központi vis maior alapból pénzt, akár előleget is igényelhetnek az érintett önkormányzatok.

Korábban Miskolc polgármestere kezdeményezte a vészhelyzet elrendelését. Káli Sándor azt mondta: az árvízi kár illetve a védekezés költsége már meghaladja a százmillió forintot. Miskolcon a Szinva és a Hejő-patak áradása miatt a víz elöntötte a diósgyőri lakótelepeket, de veszély fenyegeti Hejőcsabát és Miskolc-Tapolcát is.

Egy férfi meghalt, amikor az eső miatt ráomlott egy löszfal a családi házára. Közben Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter arról számolt be, hogy a Sajó partján 21 települést veszélyeztet az áradás.

A Távirati Iroda úgy tudja, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében eddig összesen mintegy 200 embernek kellett elhagynia otthonát. A térségben az eső és a vihar gondot okozott a víz- és az áramellátásban is. Számos út járhatatlanná vált és lelassult a vonatközlekedés.