A kisebb létszámú parlamentről tárgyalnak hétfőn a képviselők

InfoRádió / MTI
2010. május 16. 09:39
A kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítás megvitatásával kezdi meg az érdemi munkát holnap az újonnan megalakult Országgyűlés. A képviselők megtárgyalják a kormányszerkezet kialakításához kapcsolódó javaslatokat is.

A parlament lefolytatja az Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt által benyújtott, a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat általános vitáját is; ennek elfogadásához a házszabály szerint kétharmados többség kell.

Az alkotmánymódosítás 200-ban határozná meg az Országgyűlés létszámát, rendezve a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét is, és az alaptörvényben nevesítené a miniszterelnök-helyettesi poszt intézményét, valamint - a kormány szervezetalakítási szabadságának részeként - külön törvényi szabályozás körébe utalná a kormányzati szervek alkalmazottainak jogállására vonatkozó rendelkezéseket. Az indoklásban az előterjesztők emlékeztetnek arra, hogy a 200 tagú parlamenthez, amelyben 13 kisebbségi képviselő dolgozhatna, módosítani kell a választási törvényt is.