Orbán Viktor: A kormányprogram legfontosabb része az adórendszer átalakítása - hírösszefoglaló

Infostart
2010. május 15. 21:48
A kormányprogram legfontosabb részének nevezte az adórendszer átalakítását a leendő miniszterelnök. Július 10-én tartja rendkívüli tisztújító kongresszusát az MSZP. Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség

A kormányprogram legfontosabb részének nevezte az adórendszer átalakítását a leendő miniszterelnök. A kormányalakításra felkért Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: a végletekig le kell egyszerűsíteni az adózási szabályokat, az adó mértékét pedig úgy kell meghatározni, hogy az emberek azt érezzék: megéri adót fizetni. A Fidesz elnöke közölte: fontosnak tartja, hogy minél előbb létrejöjjön egy magas szintű találkozó a kormány és az igazságszolgáltatás vezetői között. Orbán Viktor hangsúlyozta: tisztázni kell, miért nem képes az igazságszolgáltatás arra, hogy a fontos ügyeket az emberek által elvárt határidőn belül ítélettel zárja le.

Július 10-én tartja rendkívüli tisztújító kongresszusát az MSZP - jelentette be a szocialista párt választmányi ülése után Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök. Hozzátette, hogy az országgyűlési választások eredményeit értékelő kongresszusi ülést korábban, június 6-án tartják. Azt mondta: ezen a tanácskozáson megkezdik a párt ellenzéki politikai stratégiájának kidolgozását is. Lendvai Ildikó azt mondta: ha a párt úgy dönt, hogy lesz államfőjelöltje, akkor őt is a júniusi kongresszuson választják meg.

A pénteken őrizetbe vett Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes, valamint korábbi sajtófőnöke, Horváth Éva és egykori kommunikációs igazgatója Lelovics Ottó előzetes letartóztatását kezdeményezte a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen, vallomást azonban csak Hagyó Miklós és Lelovics Ottó tett. Tafferner Éva emlékeztetett arra: mindhármukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Az új kormány jelentős támogatást ad majd a tavaly megszüntetett 25 polgárőrszervezet visszaállításához - mondta a leendő belügyminiszter. Pintér Sándor az Országos Polgárőr Szövetség közgyűlésén azt is közölte, hogy a szervezet költségvetési támogatását néhány éven belül a jelenlegi 720 millióról egymilliárdra szeretnék növelni. A politikus hangsúlyozta: Magyarországon egyetlen olyan település sem lehet, ahol a lakók nem érzik biztonságban magukat és anyagi javaikat.

A várható viharos erejű szél miatt piros riasztást adott ki vasárnapra a Közép-Dunántúlra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szervezet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: az előrejelzések szerint a széllökések sebessége meghaladhatja az óránkénti 110 kilométert és akár 30 milliméter eső is hullhat. Kovács Kázmér hozzátette: az egész Dunántúlon viharos időjárás lesz, és több helyen 90 kilométer/órás széllökések várhatók, körülbelül 20 milliméternyi csapadékkal. Jelentősebb javulásra csak kedd után lehet számítani.

Árhullám alakult ki több magyarországi folyón az elmúlt napok esőzései miatt. A Sajón továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A folyó felső szakaszán megkezdődött a lassú apadás, de alsóbb részeken további vízszintemelkedések várhatók. A Tarnán első fok van érvényben. Szintén elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az Ipolyon és a Zagyván.

A gyöngyösi Mátra Múzeum és a Hadtörténet Intézet és Múzeum nyerte el az Év Múzeuma 2009 címet. A díjakat a két intézmény vezetője, Füköh Levente és Holló József Ferenc vette át a Múzeumok Majálisa megnyitóján a Nemzeti Múzeum kertjében. Az év vendégbarát múzeumának járó elismerést három kategóriában a győri Városi Művészeti Múzeum, a tápiószelei Blaskovich Múzeum és a Tiszalúci Tájház nyerte el.

Az idei évre már a magyar gazdaság szerény növekedésére számít az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank friss térségi előrejelzésében. Az EBRD Zágrábban tartott közgyűlésére készített tanulmánya a vizsgált, 30 országból álló országcsoport egészére átlagosan 3,7 százalékos gazdasági növekedést vár 2010-re az előző, januári prognózisban szereplő 3,3 százalék helyett. A bank 2011-re 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedést vár.

Thaiföldön továbbra is elutasítja a főváros egy részét megszállva tartó ellenzéki tüntetők követeléseit a miniszterelnök. Abbhiszit Veddzsadzsiva az összecsapások kiújulása óta most először mondott beszédet. Közben Bangkokban csütörtök óta már 24-en meghaltak és több mint 180-an megsérültek a tüntetők és a hadsereg közötti harcokban. A washingtoni külügyminisztérium közben elrendelte a bangkoki amerikai nagykövetségről a személyzet és hozzátartozóik evakuálását.