Erre hajt Kósa Lajos! Orbán Viktor figyeli az akciót

Infostart
2010. május 13. 06:11
Orbán Viktor is megemlékezik Facebook-oldalán Kósa Lajos kerékpáros akciójáról: megoszt néhány fotót, amelyet a fővárosi parlamenti nyitányra Debrecenből bringázva érkező képviselőktől kapott.

"Debrecen-Budapest két keréken. Szép teljesítmény. De csütörtökön 11-kor frakcióülés. A megjelenés mindenkinek kötelező. Hajrá, fiúk!" Így biztatja Orbán Viktor Kósa Lajost és képviselőtársait, akik Debrecenből kedden reggel kerékpárral indultak Budapestre.

Orbán Viktor a közösségi portál olvasóival néhány olyan fotót is megoszt, amelyeket Kósa Lajoséktól kapott.

A hajdúsági bringások jól tekertek: szerda estére Budapestre érkeztek. Két nap alatt megtenni 250 kilométert - hobbikerékpáros szinten ez igen komoly teljesítmény, még úgy is, hogy a közlekedőknek arrafelé szintkülönbségekkel kevéssé kell számolniuk.

A debreceni 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében idén újra mandátumot szerző Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kedden reggel kerékpárral indult el a Hajdú-bihari megyeszékhelyről, a Nagytemplom elől az Országgyűlés pénteki alakuló ülésére - tudósított a Hajdú Online.

Kósa Lajossal együtt tekert Tiba István balmazújvárosi, Tasó László hajdúhadházi, Arnóth Sándor püspökladányi, és Szólláth Tibor területi listás képviselő is. A csapat közben újabb tagokkal bővült: csatlakozott Bartos Mónika (Hajdú-Bihar megyei listás) és Kiss Attila (hajdúböszörményi) képviselő is. Fazekas Sándor, Karcag polgármestere, az új kormány egyik miniszterjelöltje, bár tervezte, nem tudott velük tartani.

A képviselők a 33-as úton indultak, majd a 31-es főúton haladtak, végül Kiskörén éjszakáztak. Kósa Lajos a Független Hírügynökségnek elmondta: szerda reggel esőben indultak Kisköréről, és mintegy negyven kilométert tettek meg így. Mint fogalmazott: "az volt az álláspont, hogy aki szeret biciklizni, az esőben és ellenszélben is szeret biciklizni", így nem borult az eredeti terv. Jászberényben egyórás pihenőt tartottak, megebédeltek, délután 3 óra körül már alig 50 kilométerre voltak Budapesttől.

Kósa Lajos elmondta még: óránként 22 kilométeres sebességgel haladnak, így tartható a terv, hogy szerda este hétre a Parlament elé érjenek. Hozzátette: nagyon kedvesen fogadják őket az emberek mindenütt, amerre elhaladnak, integetnek, és udvariasak az autósok is.

A Budapest és Debrecen közötti 250 kilométeres táv megtételével Kósa Lajosnak és a vele kerekező fideszes képviselő-társainak a célja felhívni a figyelmet arra, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek, körülményeinek javítása fontos feladat nem csak a városokon belül, hanem a települések között is. A fejlesztések hozzájárulhatnak az ország turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Kósa Lajos arról is beszélt a Hajdú Online-nak, hogy nagyon élvezte a keddi tekerést, mivel gyönyörködhetett a Hortobágyban. Egy fehér kócsag egy kilométeren át kísérte őket, majd egy őzbak ugrott a biciklisták közé.