Mennyit lehet megspórolni a képviselői létszám csökkentésén?

Infostart
2010. május 11. 09:40
Mintegy három-három és fél milliárd forintot lehet azzal megtakarítani, ha valóban megfelezi a leendő kormány az önkormányzati képviselők létszámát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A választójogi törvény módosításával rövid időn belül csökkenthető az önkormányzati képviselők létszáma, ez a lépés ugyanakkor nem jelentene komoly megtakarítást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Gémesi György hozzátette: ma 14-15 milliárd forint a teljes önkormányzati képviselőállomány tiszteletdíja, így, ha felére csökkentenék a létszámot, legfeljebb 3-3,5 milliárd forintot lehetne megspórolni, hiszen az összeg másik felét a járulékok teszik ki.

Ez a megtakarítás a településeknél maradna - jegyezte meg a gödöllői polgármester, aki szerint e döntés egy, az általa vezetett méretű városnál évente 20-30 millió forintos megtakarítást eredményezne.

Gémesi György arról is beszélt: a szövetség azt javasolja az új kormánynak, hogy az önkormányzati választásokat a következőkben két parlamenti választás között rendezzék meg, mivel a tagok szerint már évente egy voksolás is megerőltető a választópolgárok számára.

A politikus megjegyezte: mivel az önkormányzati választások nem a pártpolitikáról szólnak, nem tart attól, hogy javaslatuk bevezetése kampánykormányzáshoz vezetne. Ha ez alatt azt értjük, hogy a kabinetet munkára serkenti a tudat, hogy az emberek kétévente véleményt alkotnak a munkájáról, az nem baj - fűzte hozzá.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást