Fűrész Gábor: A választók száműzték az elit-demokráciát

Infostart
2010. május 10. 08:44
Orbán Viktor a forradalom említésével a változás mértékére utalt - mondta Fűrész Gábor az Inforádió Aréna című műsorában. A Századvég Alapítvány elemzője szerint a Fidesz elnöke a nemzeti konzultációval az elit-demokrácia világából mozdíthatja ki a magyar politikát.

A politika a retorikáról is szól, és nyilván a forradalomnak van egyfajta történelmi értelmezése. Alkotmányos keretek között azonban mást jelent, a változás mértékére utal - válaszolta Fűrész Gábor arra a kérdésre, hogy mire gondolhatott Orbán Viktor, amikor a szavazófülkékben lezajlott forradalomról beszélt.

A Századvég Alapítvány elemzője szerint a Fidesz elnöke arra utalt, hogy olyan történelmi pillanathoz érkeztünk, amikor az átmeneti korszakban lévő rendszerváltozás elérte a holtpontot. Emiatt szavazta a polgárok egy mindent elsöprő változásra.

Sokan arra számítottak, hogy ez radikális változás lesz, ehelyett a társadalom megőrizte a józanságát Olyan erőnek adtak a szavazók kétharmados felhatalmazást, amely alkotmányos keretek között működik majd - - tette hozzá a politológus.

Pozitív változásként értékelte Fűrész Gábor, hogy a nemzeti konzultáció intézménye megjelent a politikában. Az elemző azt mondta: ez arra utal, hogy a Fidesz elnöke a demokrácia-felfogásban is olyan irányba akar elmozdulni, ahol több külső visszajelzést kap.

Ugyanis az utóbbi tizenöt évben az ország egyfajta elit demokrácia felé haladt, és onnan nem lehetett látni a kisemberek gondjait - fejtette ki a politológus, aki úgy vélekedett: gesztus értékű a miniszterelnök-jelölttől, hogy ezen változtatni akar.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fûrész Gábor a forradalomról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fûrész Gábor a konzultációról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást