Állami feladattá kell tenni a vízi mentést

Infostart
2010. május 10. 18:16
Állami feladattá kell tenni a vízi mentést - mondta az InfoRádiónak a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője. Tar Mihály szerint csak ez garantálhatná, hogy mindenhol szakképzett és megfizetett ember vigyázzon a fürdőzök életére. Magyarországon minden évben legalább háromszázan fulladnak bele valamelyik folyóba vagy tóba.

Problémát jelent, hogy a vízi mentők munkájából származó bevételek csak júniusban érkeznek meg, míg a tevékenységüket már akkor el kell kezdeni, amikor a strandok még ki sem nyitottak, hiszen a vitorlázók és horgászok épségéről is gondoskodni kell - mondta az InfoRádiónak a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője.

Tar Mihály kiemelte: állami feladattá kell tenni a vízi mentést, és a finanszírozásáról is így kellene gondoskodni, ám a törvényi szabályozás sincs megoldva. Nincs egységes vízi mentés és feltételrendszer - tette hozzá.

Az ezzel foglalkozó szervezetek és vállalkozások különböző feltételeket szabnak meg, mert megtehetik, és nem mindenki követi szigorúan a normákat - közölte a szóvivő.

A Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálata tanfolyamokat indít és várja a diákok is. A szervezet a Balatonon kilenc mentőhajóval dolgozik, egy-egy műszakban 100-120 ember teljesít szolgálatot - fejtette ki Tar Mihály.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást