Tovább tart a vita a kötelező óraszám emeléséről

Infostart
2010. május 8. 18:05
Csökkentené a pedagógusok óraszámát a Pedegógusok Demokratikus Szakszervezete, ezért azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal. Ezt Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke jelentette be, miután a TÁRKI -Tudok Zrt. kutatása kimutatta, hogy a tanárok öt munkanap alatt 45 órát dolgoznak, heti munkaidejük pedig 51 óra. Az egy hónapig tartó felmérésben több mint háromezer pedagógus vett részt önkéntesen - iskolában tanító tanárok és óvodapedagógusok egyaránt.

Elhamarkodott és minden alapot nélkülöző volt a döntés, amellyel megemelték a kötelező óraszámot - mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, aki közölte, hogy a szervezet azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal annak csökkentése érdekében.

Azt is el szeretnék érni, hogy minden iskola foglalkoztasson a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő munkatársat - tette hozzá Kerpen Gábor. Megjegyezte: az adminisztratív terheket is csökkentenék, amihez nem kell pénz, így az erre irányuló változtatásokat akár szeptembertől be lehetne vezetni.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a PDSZ által finanszírozott kutatásról szólva Kerpen Gábor elmondta: a tanárok feladatainak felmérését egy hónap alatt végezték el, ami nem elég hosszú idő, ráadásul a vizsgálat olyan időszakban zajlott, amikor a pedagógusok mással voltak elfoglalva, éppen ezért sokan nem visszautasították az abban való részvételt.

A PDSZ elnöke szerint a felmérést két-három éven belül érdemes lenne megismételni, ez alkalommal azonban legalább két hónapig kellene figyelni a tanárok munkáját egy nyugalmasabb időszakban.

Van, aki túlterhelt, van, aki nem az

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerint nem lehet egyértelműen és minden esetben a pedagógusok túlterheltségéről beszélni, mivel különféle módon készülnek fel az óráikra, és a dolgozatok javításával sem ugyanannyi időt töltenek.

Szüdi János az InfoRádiónak hangsúlyozta: nem a most ismertetett felmérés volt az első, a tanárok feladatainak mennyiségét elemző kutatás, a korábbról származó adatok pedig megalapozták a kötelező óraszám megemeléséről született döntést.

Arra a felvetésre, hogy a pedagógusok szerint az oktatásban a legnagyobb problémát az irányítás kiszámíthatatlansága jelenti, a szakállamtitkár közölte: szerinte ez nincs hatással az intézmények működésére, hiszen közvetlenül sem a miniszter, sem a tárca nem utasíthatja az iskolákat.

Szüdi János ugyanakkor megjegyezte: valóban sok, az oktatást érintő jogszabály megváltozott, ennek oka az volt, hogy a rendszert össze kellett hangolni az uniós előírásokkal. A szakállamtitkár szerint ez azonban elsősorban nem a tanárok, hanem az iskolaigazgatók számára jelenthetett nehézséget.

Hanganyag: Fekete Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kerpen Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szüdi János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást