Nem a külügyi tárcához tartozik majd a nemzetpolitika

Infostart
2010. május 8. 21:47
Nem tartozik majd a külügyi tárcához a nemzetpolitika az új kormányzati szerkezetben. Az MSZP frakcióvezetője szerint a szocialista párt képes lesz a megújulásra. Súlyos közlekedési balesetet okozott Stohl András

Nem tartozik majd a külügyi tárcához a nemzetpolitika az új kormányzati szerkezetben - közölte a miniszteri poszt várományosa. Martonyi János a Magyar Televíziónak azt mondta: a nemzetpolitika nem külpolitika, hanem a nemzetstratégiának egy nagyon fontos eleme. Hangsúlyozta: a határon túli magyarokkal kapcsolatos alaptétel az, hogy az ott élő magyar közösségek maguk határozzák el, milyen stratégiát, politikát folytatnak, milyen autonómiaformát tartanak a maguk szempontjából megfelelőnek. Az új kabinetben a nemzetpolitikai kérdésekkel Semjén Zsolt, a KDNP elnöke foglalkozik majd miniszterelnök-helyettesként.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a szocialista párt tartalmilag, szervezetileg és személyi összetételében is képes lesz megújulni. Mesterházy Attila Pécsett azt mondta: ehhez nemcsak új arcokra, fiatalokra, hanem a generációk közötti együttműködésre is szükség van, mert enélkül egy párt nem tud újjászerveződni. A politikus hozzátette: kizártnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő új pártot alapítana.

Közlekedési balesetet okozott Stohl András, egy ember súlyosan, egy könnyebben megsérült. A színész-műsorvezetőt a rendőrök otthonából állították elő. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csak annyit közölt, hogy hajnali 4 óra körül egy Budapestről Fót felé tartó személyautó áttért a szemközti sávba és két szabályosan közlekedő autóval ütközött. Kovács Viktória hozzátette: a vélhetően vétkes sofőr elhagyta a helyszínt. Stohl András - aki a szemtanúk szerint ittasan okozta a balesetet - azt mondta: nagyon sajnálja és szégyelli a balesetet. Hozzátette azonban, hogy nem hagyta el a helyszínt, csak a mentők megérkezése után. A műsorvezetőt foglalkoztató RTL-Klub annyit közölt: Stohl András a történtek után nem vállalja az ősszel induló X-Faktor műsorvezetését.

Hivatalosan is megállapodtak Brüsszelben az euróövezet országainak vezetői a Görögországnak nyújtandó pénzügyi segélycsomagról. Diplomáciai források beszámolója szerint a fizetésképtelenség határára sodródott euróövezeti tagállam a következő három év alatt 110 milliárd eurós hitelkerethez jut. Ebből 30 milliárdot a Nemzetközi Valutaalaptól kap, 80 milliárdot a tagországoktól. Az eurózóna-keretből május 19-én már meg is kezdik 30 milliárd átutalását, hogy Görögország eleget tudjon tenni sürgős fizetési kötelezettségeinek.

Spanyolországban délután 2 óráig 673 légi járatot kellett törölni, miután az izlandi vulkánnak a légtérbe érkező újabb hamufelhője miatt 19 repülőteret zártak le az ország északi részén. Portugáliában több mint 100 járat nem tudott elindulni, az Európa és Amerika között közlekedő gépeknek pedig nagy kitérőt kell tenniük.

Ünnepségsorozattal emlékezett a Budapest Airport a Ferihegyi repülőtér fennállásának 60. évfordulójára. 1950. május 7-én szállt le az első, Budaörsről indult Li-2-es utasszállító Ferihegyen.

Minden idők legerősebb katonai szövetségének nevezte az Egyesült Államok és Oroszország együttműködését a második világháború idején az amerikai elnök. Barack Obama az orosz televíziónak adott interjúban azt mondta: a május 9-ei Győzelem napja idézi fel azt, hogy a két ország hadserege - bár óriási áldozatokkal -, de le tudta győzni a fasizmust. Az amerikai elnök a korábbi tervekkel ellentétben nem vesz részt a II. világháború európai befejezésének 65. évfordulója alkalmából rendezett vasárnapi moszkvai ünnepségeken.