Várhatóan 19 bizottság működik majd az új parlamentben - a nap hírei

Infostart
2010. május 7. 21:27
Megszüntetné a szuperbruttósítást a leendő nemzetgazdasági miniszter, a kormányszóvivő bírálta a tervezett intézkedést. Kiürítették kora délután a New York-i Times Square egy részét. A nap legfontosabb hírei.

A Fidesz frakcióvezetője szerint pártja korrekt ajánlatot tett az ellenzéknek a 19 bizottság 6 elnöki és 15-16 alelnöki posztjával. Lázár János azt mondta: ezt a nemzeti együttműködés első lépésének tekintik. Az MSZP, a Jobbik és az LMP még nem tudott megállapodni az egymás között felosztható elnöki és alelnöki posztok arányáról. A szocialisták 3:2:1, a Lehet Más a Politika 2:2:2 arányban osztaná fel a 3 párt között a 6 elnöki posztot. Megállapodtak a pártok az Országgyűlés május 14-re tervezett alakuló ülésének napirendjéről is. Eszerint beszédet mond majd Sólyom László államfő, Bajnai Gordon távozó és Orbán Viktor leendő miniszterelnök, valamint a házelnöknek jelölt Schmitt Pál is.

A jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el, vonna össze a Fidesz. Matolcsy György, az Orbán-kormány leendő nemzetgazdasági minisztere a TV2 reggeli műsorában azt mondta: a 3 éves adócsökkentési program a tervek szerint július 1-jén indul. A politikus közölte: a szuperbruttósítást megszüntetik, de az szja-, a társasági adó- és a járulékrendszeren is változtatni kell. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a szuperbruttósítás eltörlése mintegy 420 milliárd forintos többlethiányt jelenthet. A szakszervezetek és a munkaadók üdvözölték a szuperbruttósítás megszüntetésének tervét.

A Jobbik azt kéri a Fidesztől, hogy a kormányalakításig hátralévő két hétben gondolja át az Egészségügyi, az Oktatási és kulturális, valamint a Szociális és munkaügyi minisztérium visszaállítására vonatkozó javaslatát. Sneider Tamás, a párt alelnöke lehetetlennek nevezte a Fidesz által tervezett, ezeket a területeket magában foglaló Nemzeti Erőforrások Minisztériuma egyszemélyes irányítását.

Felajánlja lemondását az új kormány illetékes miniszterének a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgatója. Erős János azzal indokolta döntését, hogy az ország mindenkori vezetése bizalmi beosztásként tekint a pozícióra, amelyre hagyományosan saját jelöltet nevez ki.

Éves összevetésben 46,3 százalékkal, valamivel több mint 11 és fél milliárd forintra csökkent a Richter Gedeon csoport első negyedéves adózott nyeresége. A gyógyszergyár a nemzetközi számviteli szabvány szerint készült konszolidált gyorsjelentésében azt írta: a visszaesés oka elsősorban az árfolyamok kedvezőtlen alakulása. Bogsch Erik vezérigazgató az InfoRádióban azt mondta: az év egészében stagnáló árbevételre számít.

Megválasztotta a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat 82 tagját az Országos Érdekegyeztető Tanács. Az MKDSZ eddigi tagjainak mandátuma május 29-én jár le, a most elfogadott listán szereplő szakemberek június elsejei hatállyal kezdik meg munkájukat, mandátumuk 5 évre szól.

További esőzésekre számítanak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de azok intenzitása várhatóan elmarad a csütörtökitől. A hegy- és domboldalakról lezúduló víz több száz lakóépület kertjében, pincéjében okozott károkat, utak kerültek víz alá és több embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát. Az esőzések miatt árhullámok alakultak ki a Sajón, a Hernádon és a Bódván is.

Németországban a parlament alsó- és felsőháza is jóváhagyta a Görögországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról szóló törvénytervezetet. A jogszabály Horst Köhler államfő aláírásával már életbe is lépett. Németország a következő 3 évre előirányzott, 110 milliárd eurós segélycsomagból 22,4 milliárd eurót ad.

Nagy-Britanniában a Konzervatív Párt vezetője és a Munkáspártot vezető miniszterelnök is tárgyalási javaslatot tett a Liberális Demokratáknak. David Cameron és Gordon Brown is azután beszélt erről, hogy egyértelművé vált: csaknem négy évtized óta először egyik pártnak sem lesz abszolút többsége a londoni alsóházban.

Egy gyanús csomag miatt kiürítették kora délután a New York-i Times Square egy részét; a táskában nem volt bomba - jelentette a CNN. Az amerikai hírtelevízió beszámolója szerint a csomagot a Broadway és a 46. utca kereszteződésében találta egy rendőr, néhány utcára attól a helytől, ahol múlt szombaton egy terrorista fel akart robbantani egy terepjáróba rejtett pokolgépet. Később kiderült a gyanús csomag egy hűtőtáska volt, amelyben nem találtak robbanószerkezetet.