Nem fújták meg a lopottnak vélt óvodai cserepeket Hévizen?

InfoRádió / MTI
2010. május 7. 22:21
A hévízi önkormányzat városfejlesztési és építésügyi osztálya vezetőjének házánál bukkant rá a rendőrség a városi óvoda bontott tetőcserepeire, amelyeket lopottként kerestek - értesült az MTI pénteken. Tüdő László, az időközben lemondott osztályvezető azt nyilatkozta: lejáratásnak tartja a történteket.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a keszthelyi rendőrkapitányság a város jegyzőjének feljelentése alapján nyomoz az ügyben.

Az MTI úgy tudja: a rendőrség a városfejlesztési és építésügyi osztály vezetőjének házánál talált rá a cserepekre. A jó állapotú tetőborítást hét-nyolc évvel ezelőtt rakták fel az óvoda tetejére, most egy nyertes pályázat jóvoltából kezdték meg a cseréjét.

Tüdő László, a városháza azóta felmondott osztályvezetője az MTI megkeresésére pénteken elmondta: nem lopta el az építési hulladéknak számító bontott cserepeket, azokat a felújítást végző vállalkozóval történt megállapodás alapján szállították hozzá. Szerinte szándékos lejáratás lehet a háttérben, mert ismertté vált a városban, hogy ősszel független jelöltként indulni kíván a polgármesteri tisztségért.

Kifejtette, hogy a 150-200 négyzetméternyi tetőcserép elszállításáról a szerződés szerint a felújítást végző vállalkozónak kellett gondoskodnia, de abban egyeztek meg, hogy a leszedett, raklapokra pakolt és jórészt törött cserepeket nem a hulladéklerakóba, hanem hozzá szállítják. A nemrég vásárolt, 60 négyzetméteres tetejű tömésfalú pincéjéhez vitték a cserepeket, vállalva, hogy az ép darabokat kiválogatva már ő gondoskodik a maradék hulladékként történő elszállításáról.

Az MTI kérdésére, hogy osztályvezetőként gondolt-e arra: etikailag esetleg kifogásolható a cserép megszerzése, Tüdő László azt válaszolta: nem gondolja, hogy bármiben is hibázott, amikor szeméttelepre szállítandó bontott anyagot vett át.

A volt városházi vezető elmondta azt is, hogy szerdán jelentek meg nála a rendőrök és lopással gyanúsították meg a feljelentés alapján. Csütörtökön a polgármesteri hivatalban pedig azzal fogadták, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellene, de "jobban tenné", ha önként lemondana köztisztviselői jogviszonyáról.

A lemondást - mint utólag magyarázta - felindultságában azonnal megírta, egy órával később viszont vissza akarta vonni, de ehhez már a jegyző, mint munkáltató nem járult hozzá. Tüdő László emiatt azt fontolgatja, hogy munkaügyi bírósághoz fordul.