Így szabja át a parlamentet a Fidesz

Infostart
2010. május 7. 14:30
Tizenkilenc bizottsággal kezdheti meg a munkáját jövő pénteken az Országgyűlés. A Fidesz javaslatára 6 testületet vezet majd ellenzéki képviselő, arról azonban még vita van, hogy melyiket, ki irányítsa. A Fidesz nem alakítja a kormányzati szerkezethez a parlamenti bizottsági struktúrát. A leendő kormánypárt frakcióvezetője ugyanakkor elmondta, hogy a parlamenti matematikát "átírják" az ellenzék javára: minden bizottságban javaslatot tettek arra, hogy az ellenzék egyharmaddal rendelkezzen.

A Fidesz nem alakítja a kormányzati szerkezethez a parlamenti bizottsági struktúrát. A leendő kormánypárt frakcióvezetője az alakuló ülést megelőző egyeztetésen javaslatot tett a testületi szerkezetre, amelyben Lázár János szerint garantálnák az ellenzék jogait.

Lázár János elmondta: a szám szerinti mandátumarányt eltérítve minden bizottságban javaslatot tettünk arra, hogy az ellenzék egyharmaddal rendelkezzen. A matematikai eredmény szerint ez a jog nem állt volna rendelkezésére az ellenzéki pártoknak. Összességében 19 bizottság jön létre, ebből 6 bizottságot vezet az ellenzék, ami úgy gondolom, hogy egy korrekt ajánlat - tette hozzá Lázár János.

A Fidesz az ifjúsági és szociális, a költségvetési, a foglalkoztatáspolitikai, a fenntartható fejlődési, a nemzetbiztonsági és a fogyasztóvédelmi bizottság vezetését engedné át az ellenzéknek. Szakítva a parlamenti szokásjoggal a külügyi bizottságot megtartaná magának, az MSZP viszont ezt ellenzi - mondta az ülés után Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető.

Mesterházy Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a külügyi bizottság elnöki posztját eddig mindig ellenzéki politikus töltötte be, és ezt az MSZP továbbra is így tartaná helyesnek.

A Fidesz befogadott több ellenzéki javaslatot. Ezek szerint a szociális bizottság foglalkozna a lakhatási ügyekkel, a költségvetési bizottságban nagyobb hangsúlyt kapna a számvevőszéki jelleg; és önálló testület foglalkozna a fogyasztóvédelemmel. A Fidesz abba is belement, hogy a környezet- és klímavédelmi ügyeket új névvel a Fenntartható Fejlődés Bizottsága felügyelje. Jávor Benedek, a Lehet Más A Politika képviselője ez utóbbit tartja a legfontosabbnak.

Jávor Benedek elmondta: ennek az bizottságnak az elnöki posztját az LMP szeretné betölteni. A párt továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az LMP két elnöki posztot kapjon.

Az MSZP és a Jobbik szerint viszont egynél több bizottság nem jár az LMP-nek. A szocialisták még nem mondták meg, hogy milyen pozíciókat szeretnének, a Jobbik viszont két hangsúlyos testületet vezetne - mondta Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető.

Vona Gábor már korábban az InfoRádióban is beszélt arról, hogy a nemzetbiztonsági és a költségvetési bizottságban szeretnénk elnöki feladatköröket ellátni.

A pártok megállapodtak az ülésrendről is. Az elnöki pulpitusról nézve jobbról balra a Fidesz és a KDNP, az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselői ülnek majd, jóllehet az LMP nem szívesen ül a Jobbik mellé. A nyitott kérdésekben jövő kedden folytatják az egyeztetést, jövő pénteken pedig teljes vertikumában, tehát a bizottságokkal együtt megalakulhat az Országgyűlés. Lázár János javasolja azt is, hogy május 17-én hétfőn kezdje meg az érdemi munkát is a parlament, és ülésezzen egész héten.