Az SZDSZ sorsára juthat az MSZP - lapszemle

Infostart
2010. május 7. 07:20
A Népszabadság arról ír, hogy amennyiben az önkormányzati választásokig nem kerül sor az MSZP-ben a teljes körű tisztújításra, akkor a párt nem szerzi vissza a hitelét, és a helyhatóságokban is katasztrofális versegét szenved.

Ezt állítják azok a vidéki szocialisták, akik a választás után lemondtak párttisztségükről. Egyikük szerint, ha most nem történik meg a teljes tisztújítás, akkor az MSZP-ben is a szabad demokratáknál tapasztalt Kóka - Retkes-effektus érvényesül: mire a párt megújul, már nemcsak a parlamenti frakciókban, hanem az önkormányzatokban sem lesz hatása azokra a politikusokra, akik a nevében politizálva eljátszották a hitelét.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy bár az Országgyűlés két évvel ezelőtt felkérte az akkori kabinetet egy olyan végrehajtható törvény kimunkálására, amely elrendeli a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatát, a jogszabály sem a Gyurcsány-, sem a Bajnai-érában nem készült el. A napilap szerint, míg az elmúlt három évben több mint húszezer ember ellen indított vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság, a most távozó miniszterek és a miniszterelnök megússza az efféle ellenőrzést.

Az Index szerint körülbelül 3,3 milliárd forintból készülhet el A nap szerelmese című romantikus kalandfilm világhírű festőnk, Munkácsy Mihály életéről. A forgatókönyvet Fonyódi Tibor jegyzi, a rendező Káel Csaba, az operatőr Zsigmond Vilmos lesz. A nemzetközi sztárok bevonásával, európai koprodukcióban, angol nyelven készülő filmet 2012-ben láthatja a közönség.

A Világgazdaság arról ír, hogy senkinek sem kellenek a három éve bezárt kórházak, így az üresen tátongó épületek őrzésére több mint 110 millió forintot költ a nemzeti vagyonkezelő. Újra át kell gondolni az épületek hasznosítását, de addig is meg kellene óvni az enyészettől a betegdokumentációt és az OPNI műemlék kápolnáját. Az ingóságok nagy részét az EKI 49 millióért értékesítette, a tárgyakról a napokban készült el a műértők szakvéleménye, azok valószínűleg múzeumokba kerülnek.

Meglepetések és lényegi hatás nélkül esünk majd túl az első negyedéves magyar gyorsjelentési szezonon - vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők, akik szerint alapvetően a nemzetközi hangulat diktálja a tempót Budapesten is. Így könnyen lehet, hogy a jó számok is csupán az esés mérséklésére lesznek elegendőek. Az azonban biztosnak látszik, hogy a dollár erősödése a gyógyszercégek mellett a Mol számára is kedvező fejlemény volt, míg az OTP a csökkenő jegybanki alapkamat miatt visszaeső kamatmarzzsal szembesülhet idén.

A penzcentrum.hu a teljes hiteldíj-mutatók és a havi törlesztő-részletek mellett arra volt kíváncsi, miként alakult a hiteligénylések száma 2010-ben, változtak-e az igénylési feltételek, jelentkezett-e az adott bank valamilyen újítással, van-e érvényben akció, mennyi az ügyintézési idő, mekkora az átlagosan igényelt hitelösszeg és futamidő, valamint mekkora az elutasítások aránya. Hol adják a legolcsóbban a személyi kölcsönt - kiderül a portál összeállításából.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást