Politikai nagyvadak nyomában a nyomozók - hetilapszemle

Infostart
2010. május 6. 15:20
A Heti Válasz arról közöl cikket, hogy noha a Fidesz egy hónapja 13 ügyben ígért elszámoltatást, a nyomozó-büntetőhatóságok további 28, nagypolitikát érintő témában vizsgálódnak. A Figyelőben arról lehet olvasni, hogy egyre olcsóbbak a lakásbiztosítások, de a válság miatt a fizetőképes kereslet is zsugorodik.

A Heti Válasz arról közöl cikket, hogy noha a Fidesz egy hónapja 13 ügyben ígért elszámoltatást, a nyomozó-büntetőhatóságok további 28, nagypolitikát érintő témában vizsgálódnak. A gyanúsítottak, vádlottak összlétszáma máris meghaladja a száz főt. A Fidesz vezetői által felvetett gyanús ügy közül tízben már a kormányváltás előtt beindultak a nyomozó hatóságok. A feketelista összeállításánál a Fidesz persze a politikai hasznosság szempontjaival is törődött: a felsorolt botrányok többsége olyan meghatározó politikusok irányába mutat, mint Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Veres János. A lap szerint a volt pártelnök-miniszterelnök a többi között a meghiúsult kormányzati negyedért és a projektre fordított milliárdokért, továbbá a szintén elvetélt sukorói óriáskaszinó-ötletért lehet felelős. A választási informatikai rendszert üzemeltető Idom 2000 Konzulens Zrt. ugyancsak köthető Gyurcsány Ferenc Miniszterelnöki Hivatalához; a cég Kertész Péter nevű tulajdonosának mostohalánya korábban a kormányfői kabinetiroda főosztályvezető-helyettese volt. Bajnai Gordon a Sukoróra tervezett beruházással kapcsolatban kerülhet a nyomozóhatóságok látókörébe a Heti Válasz szerint, amely úgy látja, hogy Veres Jánost a Malév 2007-es és a ferihegyi repteret működtető Budapest Airport Zrt. 2005-ös privatizációja miatt vonná felelősségre a Fidesz.

A Figyelőben arról lehet olvasni, hogy egyre olcsóbbak a lakásbiztosítások, de a válság miatt a fizetőképes kereslet is zsugorodik. A cégek az önrész bevezetésével próbálkoznak. Magyarországon, a nyaralókat is beleértve 4,3 millió lakóingatlant tartanak nyilván, ebből alig több mint 3 millióra kötöttek biztosítást. Szurgyi Nándor, a Magyar Biztosítók szövetségének lakossági vagyonbiztosítási tagozatának vezetője azt mondta, hogy a 70 százalékos penetráció nem olyan rossz, viszont az utóbbi mintegy másfél év tendenciája aggasztó. Magyarországon 1997 mostanáig nem fordult elő, hogy legalább évi 20-40 ezer darabbal ne bővült volna a piac. Tavaly viszont több mint 30 ezer darabbal szűkült a biztosítotti kör, és az eddig információk szerint a kedvezőtlen trend az idei első negyedévben is folytatódott.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást