Nem kelt el még minden országgyűlési pozíció

Infostart
2010. május 6. 17:07
Pénteken tartják következő egyeztetésüket a parlamenti pártok az Országgyűlés május 14-i alakuló üléséről. Az LMP kivételével mindegyik képviselőcsoport megalakult, de több poszt még betöltetlen.

Az Országgyűlés elnöke Schmitt Pál lesz. Õ jelenleg az Európai Parlament képviselője. Erről a posztjáról le kell mondania, a helyére egy hónapon belül köteles jelöltet állítani a Fidesz.

Alelnökként két fideszes és egy-egy KDNP-s, szocialista és jobbikos politikus dolgozik majd a törvényhozás élén. A kormánypárti alelnököket még nem nevezték meg, mint ahogyan az MSZP is csak annyit közölt, hogy nem Lendvai Ildikót jelölik erre a posztra. Ami biztos, hogy a Jobbik Balczó Zoltánt teszi meg parlamenti alelnöknek.

Az Országgyűlésnek tíz jegyzője lesz: ötöt a kormánypárt ad, kettőt az MSZP, szintén kettőt a Jobbik, egyet pedig az LMP. A kormánypárti jegyzők közül a KDNP-s Móring József Attila lesz.

Az Országgyűlés várhatóan 18 bizottsággal működik, mint eddig, a kormánypártok ugyanis nem fogadták el az MSZP javaslatát az önálló számvevőszéki bizottság létrehozásáról. A nemzetbiztonsági bizottságnak törvényi kötelezettség miatt ellenzéki vezetője lesz, a szokásjog alapján pedig eddig szintén ellenzéki politikus irányíthatta a külügyi és a költségvetési bizottságot. Konkrét igénnyel eddig a Jobbik és az LMP állt elő: a radikális mozgalom a külügyi és a nemzetbiztonsági testületben akar tisztséget, az ökopárt pedig a környezetvédelmi, az emberi jogi és az oktatási bizottságban kért posztot.

A legnagyobb létszámú, 227 tagú Fidesz-frakció vezetője Lázár János, aki ősszel újra elindul a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson is. A képviselő-csoportban nem kevesebb, mint 23 helyettes segíti majd a munkáját, de fizetést csak hárman kapnak közülük.

A Fidesszel szövetséges KDNP 36 fős frakcióját Harrach Péter irányítja. Helyettese Rubovszky György, a képviselőcsoport igazgatója pedig Latorcai János.

Az MSZP 59 országgyűlési képviselőjét Mesterházy Attila fogja össze. A frakcióvezetőnek két helyettese lesz, de még nem döntötték el, hogy kik.

A Jobbik 47 fős képviselőcsoportját Vona Gábor vezeti. Helyettese Hegedűs Tamás, Balczó Zoltán, Gyöngyösi Márton, Pősze Lajos és Szabó Gábor. Frakcióigazgatónak Staudt Gábort választották meg. Az európai parlamenti mandátumáról lemondó és a magyar országgyűlés alelnökének jelölt Balczó Zoltán helyét Kovács Béla, a Jobbik külügyi bizottságának vezetője foglalja el.

A Lehet Más a Politika 16 fős frakciója csak jövő héten alakul meg. A frakcióvezetői posztra Schiffer András és Jávor Benedek is esélyes.

Az Országgyűlésnek egy független képviselője is lesz: Molnár Oszkár edelényi polgármester.

A pártok pénteken folytatják az egyeztetést. Még el kell dönteniük, hogy milyen jogosítványokat kap az ellenzék és ki hol foglal helyet a parlamenti patkóban.

Az Országgyűlés május 14-én, 13 órakor tartja alakuló ülését. A korelnök a fideszes Horváth János, a korjegyző pedig négy jobbikos képviselő: Dúró Dóra, Farkas Gergely, Samu Tamás Gergő és Bana Tibor lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szigeti Péter, az OVB elnöke a listás eredményrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást