Csak tiszta forrásból! - elkészült a leggazdagabb magyarok idei listája

Infostart
2010. május 6. 12:35
Megjelent a Napi Gazdaság "A 100 leggazdagabb 2010" című kiadványa. Szakonyi Péter az InfoRádiónak elmondta: idén elsősorban azok pénze gyarapodott, akik valamilyen szellemi tőkét menedzselnek, például informatikával, vagy találmányokkal foglalkoznak. Csak kideríthető eredetű vagyonnal lehetett listára kerülni - tette hozzá az összeállítás szerkesztője.

A nyilvános adatok, cégnyilvántartások, mérlegek, illetve tőzsdei közlemények alapján készítették el a 100 leggazdagabb magyar idei listáját a kiadvány szerkesztői - közölte Szakonyi Péter.

A szerkesztő hozzátette, több hónapig dolgoztak az összeállításon, amelybe csupán hat új név került be a korábbiakhoz képest. A merítés ennél persze sokkal nagyobb, évente hatvan-nyolcvan esélyes neve is felvetődik.

Miután megszerezték az adatokat, igyekeznek személyesen találkozni a jelölttel, és megpróbálják pontosítani a becsléseket - tájékoztatott Szakonyi Péter.

Három alapelv szerint választják ki a szereplőket a kiadvány készítői. Az egyik, hogy magyar állampolgárnak kell lennie, tehát itthon fizessen adót. A másik szempont, hogy a vagyonának az eredete kideríthető legyen, a harmadik pedig a vállalkozás átláthatósága.

Ha bármelyik ezek közül nem teljesül, kihagyják a jelöltet, még akkor is, ha vagyona alapján beférne a keretbe - mondta a szerkesztő.

Szakonyi Péter megjegyezte: több olyan üzletág akad, amelyekből sokan meggazdagodtak, és simán beférnének az első százba. Ilyen például az olajszőkítés, a szerencsejáték vagy a fegyverkereskedelem.

Ezeknek a vagyonoknak az eredeték azonban nem akarják vizsgálni, ezért nem is foglalkoznak a birtokosaikkal.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást