A tanárok szerint nehéz volt az idei írásbeli érettségi

Infostart
2010. május 6. 14:55
Lezárultak azok az érettségi vizsgák, amelyeket mindenkinek meg kell írnia. Az InfoRádió által megkérdezett pedagógusok szerint a magyar, a matematika és a történelem feladatsor is nehezebb volt az előző évekhez képest.

A szokásosnál nehezebbnek ítélték a tanárok az idei érettségi vizsgák feladatait. A középszintű magyar érettségin Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novelláját vagy Karinthy Frigyes egyik Kosztolányi-paródiáját elemezhették a diákok. A szövegértési teszt a Magyar Hírlap egyik októberi interjúja volt, amelyben Szentmártoni Szabó Géza egyetemi tanár beszélt egy nemrég felfedezett Janus Pannonius-szövegről.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint ezek a tételek "régimódian igényesek" és túl irodalmiak.

A meglepően sok kombinatorikai és statisztikai feladat miatt a tavalyihoz képest ugyancsak kicsit nehezebbnek vélte a középszintű matematika érettségit Somogyi Géza, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium matematika szakos igazgatója.

Hasonló volt a véleménye Baracs Nórának, a pécsi Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola történelem szakos tanárának az egyebek mellett a rendszerváltozásra, a Rákosi-korszakra és a nők munkaerőpiaci helyzetére rákérdező középszintű történelem érettségiről.

A gödöllői Török Ignác Gimnázium most érettségiző diákja, Csonka Bálint viszont nem találta nagyon nehéznek a feladatokat, bár, mint mondta: a középszintű matematika vizsgán szerepelt olyan kérdés is, ami nem része a tanagyagnak.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: az érettségi vizsgák minden évben kiváltják azt a vitát, hogy túl nehezek vagy éppen túl könnyűek. Bakonyi László hozzátette: a követelményrendszer és a feladatokat összeállító szakmai bizottságok nem változnak, így vélhetően a jövő évi feladatok sem fognak jelentősen változni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Baracs Nóra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Somogyi Géza
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Arató László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást