Amerikában drogot készítenek a köhögéscsillapítóból

Infostart
2010. május 4. 17:24
Az Egyesült Államokban kormányfelkérésre szakértők tanulmányozzák, hogy miként lehetne elejét venni, hogy fiatalok egyes recept nélkül is kapható köhögéscsillapítókat drogként használjanak. A dextrometorfán nevű hatóanyag ugyanis eufóriát, hallucinációt válthat ki.

A 12-25 éves amerikaiak közül évente két és fél millióan köhögéscsillapító szereket használnak drogként: többet vesznek be az előírtnál, illetve alkohollal keverik ezeket - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus. A szakértő hozzátette: Magyarországon ez még nem divat.

Itt tabletta formában már nem lehet hozzájutni ilyen szerekhez, mert azokat törölték a törzskönyvből. Romániából azonban be lehet szerezni e készítményeket, amelyekből a terápiás adagnál tíz-tizenötször többet bevéve és alkoholt fogyasztva akár tudatmódosító hatást is el lehet érni, hiszen a hatóanyaguk hasonló az ópiátokéhoz - magyarázta Zacher Gábor.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiáján még nem találkoztak olyannal, aki a Magyarországon, valamely szirup formában kapható szert hallucináció előidézésére használt volna, de a felhasználói közösségből származó információk szerint akadnak, akik kipróbálták ezt a módszert - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást