A szakma nem bánja, hogy nem lesz önálló egészségügyi tárca

Infostart
2010. május 4. 19:12
Az InfoRádió által megkérdezett szakmai, kórházi és a betegek jogait védő szervezetek bizakodóak az egészségügy jövőjét és az egészségügyi kormányzati struktúrát illetően. Egyikőjüket sem zavarta, hogy nem lesz önálló egészségügyi tárca, szerintük az érdemi változtatásokat hozó programtól függ majd minden.

Öt ágazatért, az oktatásért, az egészségügyért, a kultúráért, a szociális ügyekért és a sportért felel majd miniszterként az orvosprofesszor Réthelyi Miklós. Az InfoRádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: túlzás lenne azt állítani, hogy mindegyik területhez ért, és úgy fogalmazott: nem kell attól félni, hogy orvosi múltja miatt az egészségügy felé menne el.

Feladatom az lesz, hogy együtt dolgozzam azokkal, akik mindezekhez értenek, és ezeknek a területeknek a stratégiájának a kidolgozásában vegyek részt. Kapcsolat tartok a kormány és az ágazatok munkájában - mondta.

Mindenesetre Réthelyi Miklós azt ígérte: lobbizik majd a kórházak által kért 65 milliárd forintért, és szeretné rendezni a rezidensképzés problémáit is. A Magyar Kórházszövetség örül mindennek, a szervezet vezetője, Rácz Jenő szerint ugyanakkor van jelentősége, hogy egy orvosprofesszor vezeti a csúcsminisztériumot.

Szerinte "ez az első igen pozitív jel az egészségügy irányába". Hangsúlyozta, hogy az egészségügy volt, amikor a szociális tárcával összevonva létezett, és volt, amikor önálló minisztérium volt. Úgy véli, "nem attól függ egy minisztérium hatékonysága, hogy milyen felirat van a házon, hanem attól, hogy az ott dolgozók milyen koncepciót akarnak megvalósítani."

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésének levezető elnöke, Cser Ágnes is azt mondta: a majdani egészségügyi kormányzati koncepció a fontos, és az, hogy ez kiegészüljön a testület programjával.

Orbán Viktor leendő miniszterelnöknek átadjuk a hat év alatt elkészített programunkat a nemzeti lelki megújulási programmal együtt annak érdekében, hogy ez váljon hivatalosan a kormányprogram részévé - hangsúlyozta Cser Ágnes.

A Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületének elnökét, Hegedűs Lajost sem zavarja, hogy nem lesz önálló egészségügyi tárca.

Úgy véli, "a fogyatékossággal élők szempontjából elmondható, hogy az embernek vannak egészségügyi, szociális, kultúrával éd oktatással kapcsolatos problémái. Az ember komplett személyiség, nem a minisztérium struktúrája dönti el, hogy hogyan érzik az emberek magukat, hanem az, hogy az adott minisztérium és kormány milyen tevékenységet folytat majd."

Hegedűs Lajos elárulta, már meg is kezdték az egyeztetést a szociális ágazatért felelős államtitkári poszt várományosával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rácz Jenõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gál Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hegedûs Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Cser Ágnes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást