Mától mindenkinek megváltozik az élete Magyarországon

Infostart
2010. május 1. 13:13
Nyílnak a strandok, drágulnak az autópálya-matricák, változik a munka törvénykönyve és csak kaszinóban és kártyateremben játszható a póker - többek között ez változik május elsején. Változnak a gyermekgondozási ellátások is, a gyes két évre csökken, a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik.

Május 1-jétől változott volna a polgári törvénykönyv, ám annak módosítását az Alkotmánybíróság visszadobta, a munkaügyi szabályozás azonban több ponton is átalakul. Változnak például a gyermekgondozási ellátások, amelynek következtében a gyes két évre csökken, a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik.

Bővül a felmondási védelem alatt állók köre, mégpedig az örökbefogadási eljárásban részt vevő munkavállalókkal. Ha pedig a bíróság a munkavállaló cselekvőképességét a munkaviszonyával összefüggésben korlátozta, a munkavállaló jognyilatkozatainak érvényességéhez - például munkaviszony megszüntetéséhez - a törvényes képviselő írásbeli hozzájárulása szükséges.

Ezen a hétvégén, Budapesten már üzemel a Gellért és a Dagályfürdő nyári medencéje, valamint a Palatinus. Szintén ettől a hétvégétől több vonat közlekedik a Balatonnál - mondta el Balogh Fazekas Anita, a MÁV-Start szóvivője. "A hét utolsó napjain, vasárnaponként új sebesvonat közlekedik Balatonszentgyörgyről a Déli pályaudvarra, ez a vonat a Balaton partján minden megállót érinteni fog. Május 1-től szombatonként mentesítő vonat is indul majd, ez a vonat majd Pécsről Kaposváron át Fonyódra fog közlekedni, vasárnaponként pedig visszafelé jár majd a szerelvény" - közölte.

A nyári szezon kezdetével drágulnak a négynapos autópálya-matricák. 1170 forintról 1530 forintra emelkedik az áruk, a motorosoknak persze így is csak 765 forintot kell fizetniük.

A szerencsejáték törvény legutóbbi módosítása értelmében májustól csak kaszinóban és kártyateremben játszható a póker - mondta az InfoRádiónak Molnár Krisztián. Az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának vezetője hangsúlyozta: ha otthon végezték ezt a tevékenységet, akkor az illegális volt. "Ha a póker típusú játékot olyan feltételek mellett szervezik, hogy annak az elején van tétfizetés, a végén pedig a nyertes nyereményben részesül, abban az esetben minősül szerencsejátéknak" - hangsúlyozta.

Aki a törvényt megszegi tiltott szerencsejáték szervezés bűntettét követi el. A szabályozás szerint egyébként a tiszta játékbevétel 40 százaléka az államot illeti játékadóként. A pókerszövetség az alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást