eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

The Economist: Orbán Viktor elképesztő sikere

Orbán Viktor mindig is történelmet akart írni, és most megtette, az "elképesztő" kétharmados parlamenti többség elnyerésével - írta a Fidesz választási eredményéről közölt kommentárjában a The Economist.

A brit gazdasági-politikai folyóirat pénteken megjelent legfrissebb kiadása idézi a Fidesz elnökének szavait arról, hogy a magyarok a választásokon "elűzték a hatalommal visszaélő oligarchák rendszerét", és új rendszert hoztak létre, a nemzeti egységét.

A lap szerint a nagy parlamenti többség erősíti annak az esélyét, hogy sikerül elfogadtatni régóta esedékes reformintézkedéseket, ezek közül azonban sok népszerűtlen lesz, nem utolsósorban a jelentős kiadáscsökkentések.

A The Economist ugyanakkor megemlíti, hogy a Fidesz az adók és az országra nehezedő bürokrácia csökkentését, ennek révén pedig a következő évtizedben egymillió új munkahely megteremtését is ígéri.

"Harcias hangulatában" Orbán már összecsapott Simor Andrással, a jegybank elnökével, és közölte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val - amelyek hitelt nyújtottak Magyarországnak -, hogy nem lesz az alárendeltjük. Emellett a két testülettel kialakítandó új partneri viszonyról, valamint az IMF-feltételrendszer újratárgyalásáról is szólt; a forint erre reagálva gyengült - áll a hetilap írásában.

Orbán ígéretet tett a bűnözés elleni kemény fellépésre is, "a távozó szocialisták alatt virágzó oligarcháktól a vidéki tyúktolvajokig". A közbiztonság leépülésének széles körű érzete volt a Jobbik támogatottságának egyik legjelentősebb forrása, különösen a szegény keleti országrészben - írta a The Economist.

Az elemzés szerint a Jobbik megjelenése még jót is tett a Fidesznek azzal, hogy rákényszerítette a pártot a radikális jobboldallal folytatott időnkénti flört befejezésére, és arra, hogy fő sodorvonalbeli jobbközép pártként pozicionálja újra magát. A választások után sok szó esett a demokráciáról, az európai értékekről. Fidesz-illetékesek fanyar iróniával emlegették, hogy a brit konzervatívok kivonultak az Európai Parlament fő jobbközép csoportjából, az Európai Néppártból, amelynek Orbán az egyik alelnöke - áll a brit folyóirat pénteki cikkében.

A The Economist szerint ugyanakkor a térségben nyugtalanságot okozhat a forradalomról és a nemzeti egységről szóló Fidesz-retorika.

Emellett - különösen Budapest határain túl - sok magyarnak nincs meg a megfelelő képzettsége ahhoz, hogy részt vehessen a világpiaci versenyben. Õk továbbra is abban hisznek, hogy nagyméretű kormányzat tudja megoldani gondjaikat. Tekintettel a 11,4 százalékos munkanélküliségre és a közszférát fenyegető leépítésekre, a Jobbik akár még több szavazatot szerezhet az idei önkormányzati választásokon - vélte a The Economist.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×