Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Navracsics Tibor: Profiltisztítást hajtunk végre a miniszterelnök körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Profiltisztítást hajtunk végre a miniszterelnök körüli intézményrendszerben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor, akit Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesnek, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszternek kért fel. Arról is beszélt, hogy visszahozza a közigazgatási államtitkári rendszert az új kabinet, és az új kormányzati struktúrában erősebb szerepe lesz a mainál az államtitkároknak. Az elképzelések szerint az államtitkárok egy-egy ágazatot fognak vezetni, sok esetben a mostani miniszteri szerepkört töltik majd be.

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP kormányfőjelöltje csütörtökön ismertetett néhány változást az új kormányzati szerkezettel kapcsolatban. Ennek egyik eleme, hogy miniszterelnök-helyettesnek, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszternek kérte fel Navracsics Tibort.

A jelenlegi Fidesz frakció vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az új kormány a miniszterelnök körüli intézményrendszerben profiltisztítást hajt végre.  Hozzátette: a Miniszterelnöki Hivatal eredetileg a kormányfőt segítő intézmény volt, idővel azonban több, a kormányzati koordinációval kapcsolatos feladat került hozzá.

A MeH kontúrjában egyre inkább összemosódott a miniszterelnököt segítő politikai jellegű munka és a kormányzati koordinációval foglalkozó közigazgatási munka - ezt a kettőt akarja az új kabinet újra szétválasztani - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A fideszes politikus kiemelte: a közigazgatási és igazságügyi minisztériumnak lesz olyan feladata is, amely nem szoros értelemben közigazgatási vagy igazságügyi feladat. Ilyen a civil- és vallásügy, a magyarországi etnikai kisebbségekkel foglakozó terület és a társadalmi felzárkózás. Ez utóbbiban kiemelt jelentőségű lesz a roma közösségek integrációjának elősegítése, és a leszakadó társadalmi csoportok felzárkóztatása.

Varga Mihály vezeti majd azt az apparátust, amely kimondottan a miniszterelnök személyéhez kötődő feladatokat látja el, és leválik az a feladatkör, amely a kormányzati koordinációval, a központi közigazgatással foglalkozik - ez utóbbi lesz a közigazgatási és igazságügyi minisztérium - magyarázta Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy visszahozza a közigazgatási államtitkári rendszert az új kabinet, és az új kormányzati struktúrában erősebb szerepe lesz a mainál az államtitkároknak.

A fideszes politikus elmondta: az elképzeléseik szerint az államtitkárok egy-egy ágazatot fognak vezetni, sok esetben a mostani miniszteri szerepkört töltik majd be. Navracsics Tibor szólt arról is, hogy miniszterként az a célja, hogy az állam a közjót szolgálja, és szeretné javítani a közigazgatás kultúráját is.

Hozzátette: egyszerűbbé, átláthatóbbá tenné a hatósági eljárásokat, és hatékonyabbá tenné az intézményrendszert is.