eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Miért gyűltek össze negyvenen a Kossuth téri tüntetők pénteken?

Utoljára demonstráltak a Parlament közelében, a Nagy Imre-szobornál a magukat Kossuth tériekként azonosító tüntetők.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet által a tüntetéssorozat ünnepi lezárásaként meghirdetett rendezvényen pénteken kora este mintegy negyven ember jelent meg a budapesti Vértanúk terén.

Az egybegyűltek közül többen a megszokott - főként Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt szidalmazó - rigmusok skandálása mellett egymást fényképezték, így örökítve meg a több mint ezerháromszáz napja megkezdett tüntetéssorozatot.

A demonstrációsorozat lezárásának hírét április 23-án közölte a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 az MTI-vel, mondván, hogy a választási eredmények alapján úgy ítélik meg, "vállalt feladatuk véget ért", az MSZP vezette kormány megbukott. Hangot adtak továbbá azon véleményüknek, hogy "az Országgyűlésbe jutott egy valóban nemzeti párt", a Jobbik.

A több mint három és fél éven át tartó tüntetéssorozat kiváltó oka Gyurcsány Ferenc 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde volt, amelyet az akkori kormányfő az év május 26-án, zárt frakcióülésen mondott el.

Az ismeretlenek által rögzített beszédből először a Magyar Rádió közölt részleteket. Ennek nyomán tüntetések kezdődtek, majd másnap zavargások törtek ki Budapest utcáin, tüntetők megostromolták a Magyar Televízió székházát, több autót felgyújtottak.

A Kossuth téren éjjel-nappal jelen lévő tüntetőket végül 2006. október 23-ra virradóra szorították ki a rohamrendőrök, majd a Parlament előtti teret több hónapra kordonnal zárták le. A demonstrálók 2006. október 23-án és azután többször, főként nemzeti ünnepek alkalmával is összecsaptak a rendőrökkel.

A Kossuth tér lezárása, majd újbóli megnyitása után is folytatódtak a tüntetések: a Batthyány-örökmécsest körülvevő területen és az Aulich utcában, illetve a Vértanúk terén követelték a kormány távozását és az Országgyűlés feloszlatását.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×