Kiket lehet "lefasisztázni" az MSZP kampányfőnöke szerint?

InfoRádió / MTI
2010. április 30. 14:15
Saját és riválisaik kampányáról is beszélt Szabó Gábor, a Jobbik és Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke, az MSZP budapesti kampányát irányító Molnár Zsolt, valamint a Fideszt segítő Pesty László dokumentumfilmes egy budapesti konferencián pénteken. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke azt mondta: 850 ezer szavazót nem lehet lefasisztázni, a Jobbik holdudvarának egy részét azonban igen.

A Választás 2010 elnevezésű rendezvényt felvezető előadásában Bruck Gábor, a Sawyer Miller Group kommunikációs tanácsadó cég elnöke azt mondta: a pártok a kampányban vita helyett a saját történetüket beszélték el. Szerinte amíg az LMP új politikai magatartásformát sugallt, az MSZP története kizárólag a Fidesz kétharmados többségének megakadályozásáról, a Jobbiké pedig az idegenellenességről szólt.

"A Jobbik története kristálytiszta volt, Magyarország a magyaroké, zsidók, cigányok, sárgák, feketék: out" - fogalmazott.

A Fideszről szólva Bruck Gábor közölte: a párt az elűzött hős visszatérésének mítoszát adta elő. Hozzátette, neki hiányzott a történetből "a megváltás ígérete", hogy a Fidesz tanult, fejlődött volna az utóbbi években. Mint mondta, az elmúlt években ő inkább lustaságot érzékelt a párt részéről.

A kampányszakértő szavaira reagálva Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója kijelentette: "komoly tapasztalat, hogy van olyan állampolgár", aki etnikai jelleget adott üzeneteiknek. "Mi nem így terveztük őket" - mondta.

Szabó Gábor mindegyik parlamentbe jutott párt korteskedését sikeresnek ítélte. Szerinte a Fidesz nagyobb hiba nélkül, a vitákat ügyesen elkerülve vitte végig a kampányát, és az MSZP-nek is van oka örülni, mivel "jobb eredményt ért el, mint amit megérdemelt".

Az LMP az ismeretlenségét megtörve, a Jobbik pedig az MSZP és a Fidesz, az ATV és a Magyar Hírlap támadásait leküzdve jutott az Országgyűlésbe - fűzte hozzá.

Szabó Gábor elmondta, hogy a választás éjszakáján öröm és csalódottság is volt a Jobbik vezetésében, ma azonban már sikernek értékelik 17 százalékos eredményüket.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke Bruck Gábor szavait megerősítve kijelentette: pártja elsősorban a viselkedésében akart különbözni a többi politikai erőtől. Példaként említette, hogy az LMP egyik plakátján egy magyar és egy roma gyermeket szerepeltettek közösen, amit más párt tanácsadójaként nem javasolt volna.

Az LMP kampányfőnöke arról is beszélt, hogy pártja az utolsó héten több hibát is elkövetett, véleménye szerint ezért nem sikerült elérniük a remélt 8 százalékos eredményt. Hibának nevezte, hogy a Kubatov-ügyben az LMP "nagyon rosszul" kommunikált, ami - folytatta - egy bázisdemokrata pártban, ahol "tizenhárom ember ír bele a sajtóközleménybe", időnként megesik, és szervezeti tanulságokat is magában rejt.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti kampányfőnöke azt mondta: a szocialista párt nem a Fidesz kétharmados többsége ellen, hanem a demokratikus értékekért harcolt a kampányban, és ezt tervezi a továbbiakra is.

Szavai szerint antidemokratikus párt nem jutott be a parlamentbe, a Jobbik környezetében azonban sokan antidemokratikus eszméket képviselnek. Mint mondta, rövidesen eldől, hogy ezek mekkora teret kapnak a Jobbik politikájában.

Kijelentette: 850 ezer szavazót nem lehet lefasisztázni, a Jobbik holdudvarának egy részét azonban igen. Hozzátette, hogy véleménye szerint a Jobbik elsősorban a közbiztonság és a szociális juttatások ügyében megfogalmazott demagóg válaszainak köszönheti megerősödését.

A Fidesz kampányában elmondása szerint "elég aktívan" részt vevő Pesty László a konferencián arról beszélt, hogy az utóbbi időben a hírek jelentős része szocialista és szabad demokrata politikusok korrupciós ügyeiről szólt, így a baloldal védekezni kényszerült anélkül, hogy a Fidesz negatív kampányt folytatott volna.

Mint mondta, a Fidesz tanult a négy évvel ezelőtti, elhibázott kampányából, és az akkori "Rosszabbul élünk, mint négy éve" szlogent a nem különösebben karakteres, de inkább pozitív üzenet hordozó "Itt az idő!"-re cserélte le.

Bruck Gábor szavaira reagálva kijelentette, hogy bár a Fidesz nevében nem beszélhet, önmagát a párt holdudvarához soroló emberként sokat tanult az elmúlt nyolc évben, amikor a Fidesz-közeli értelmiség megtapasztalta a kiszorítottságot. Hozzátette: reméli, hogy ezután nem bosszú, csak elszámoltatás következik.

Pesty Lászlóval vitatkozva Karácsony Gergely elmondta: szinte csak negatív kampányt tapasztalt mind a Fidesz, mind az MSZP részéről.

A szocialista párt előbb a szélsőjobbtól, majd a Fidesz kétharmados többségétől, illetve az LMP-re adott, "elvesztegetett szavazattól" akarta megóvni a választókat, kampánya csak félelemből táplálkozott - tette hozzá.

Az LMP politikusa a Fidesznek azt tanácsolta volna, hogy beszéljen az ország előtt álló nehézségekről. Ha nem is kétharmados többséggel, de Orbán Viktor így is miniszterelnök lehetett volna - mondta -, és most nem kellene a gyors népszerűségvesztéstől tartania.