Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csaba László: Vannak csontvázak a szekrényekben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vannak csontvázak a szekrényben a gazdaságot illetően, hiszen az infláció, az államháztartási hiány, a deficit, a foglalkoztatás és a növekedés területén is eltérés tapasztalható a tervtől - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár szerint a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval az új megállapodás megkötése nem mérlegelés kérdése. Kedvező fogadtatása lenne, ha a kormány nekilátna a korrupció visszaszorításának és az állami pazarlás megszüntetésének - tette hozzá.

Örülnék, ha igaz lenne, amit Bajnai Gordon kormány mondott, miszerint csontvázak csak a biológia-szertárban vannak, ám lehet találni az összképet súlyosan érintő váratlan adatokat a gazdaságban is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár kifejtette: az infláció, az államháztartási hiány, a deficit, a foglalkoztatás és a növekedés területén is eltérés tapasztalható a tervtől, így ezek a szekrényben lévő csontvázak.

Kiemelte: az idei költségvetés homokra épült vár, a kiinduló adatok nem stimmelnek, hiszen már négy hónap alatt összejött az egész évi hiány. Nem igaz, hogy a Bajnai-kormány nagyjából rendbe tette volna az ország pénzügyeit, és már csak a gazdasági növekedést kellene megalapozni, hanem az egyensúly fenntartásáért is küzdeni kell - tette hozzá.

Nem lehet kérdéses az új megállapodás

Csaba László hangsúlyozta: fel kell deríteni, milyen szintről indul el az új kormány, ehhez pedig meg kell tudni állapítani az államháztartás hiányát és a várható államadósságot. Ezt a valóságos növekedési adatokhoz kell igazítani, olyan költségvetéssel kell kipótolni, amelyben nincsenek merész feltevések - vélekedett.

Mivel a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól felvett hitelt nagyobb ütemben kellett felhasználni, így az új megállapodás megkötése nem mérlegelés kérdése - közölte a közgazdász. Szólt arról is, idén stagnálásra lehet számítani, de jövőre sem várható gyors növekedés, mert ugyan a világgazdaság növekszik, de Európa gazdasága nem.

Fontos a bizalom erősítése

Az IMF és az EU jó célnak tekintené az euró bevezetését, valamint azt, ha láthatóvá válna, hogyan lesz egy kisebb, de célirányosan működő állam, miként jön létre a fenntarthatóan kiegyensúlyozott államháztartás - emelte ki Csaba László.

Az egyetemi tanár szerint a szervezetek kedvezően fogadnák és finanszíroznák, ha a kormány nekilátna a korrupció visszaszorításának, az állami pazarlás megszüntetésének, a közigazgatás burjánzása visszanyesésének és a vállalkozások mozgástere megteremtésének. Példaként a nyugdíjrendszert említve azt mondta, ezt nem lehet egyik évről a másikra gyökeresen átalakítani, de egy 4-5 éves, a fenntarthatóság felé haladó program meghirdetése bizalomerősítő hatással bírni, jót tenne az országnak és a kormánynak is a finanszírozhatóság, a növekedés, a mozgástér visszaszerzése szempontjából.

Más lesz az irány

A Heti Válaszban megjelent Matolcsy György-interjúból úgy tűnik, a korábbi gyakorlattal szemben más irányt próbál körvonalazni a leendő kormány, és egy konzervatív gazdaságpolitikát folytat majd, ami már sok helyen működött és eredményes volt - vélekedett Csaba László.

A közgazdász szerint a dereguláció a vállalkozások mozgásterét bővítené, emellett lehet egyszerűsíteni az adórendszert, valamint kiszámíthatóbbá lehetne tenni az állami szabályozást.

Hanganyag: Exterde Tibor