eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A közigazgatási államtitkár segíthetné a kormányváltás folyamatát

Más országokban a közigazgatási államtitkárok segítik a választások után a hatalom átadásának-átvételének a folyamatát, ám Magyarországon jelenleg nincs ilyen tisztség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lövétei István alkotmányjogász. Szólt arról is, a Fidesz nagyarányú támogatottsága miatt nem kell konszenzust kötni a parlamenti pártoknak, ha az úgynevezett kétharmados törvényekhez akarnak hozzányúlni.

Nincsenek pontos szabályok a kormányváltás idején az átadás-átvétel folyamatára, a régi és az új miniszternek is az ország üdve felé kell törekednie - mondta az InfoRádiónak Lövétei István. Az Aréna című műsorban az alkotmányjogász kiemelte: nem szabad akadályozni az utód hivatalba lépését, de a részletek nincsenek tisztázva.

Azokban az országokban, ahol stabil a közigazgatási struktúra, annak dolgozói működtetik folytonosan a legfőbb döntéshozatalt. Ennek vezetője, a közigazgatási államtitkár hosszú ideig van posztján, jól ismeri az ügyeket, így kormányváltás esetén ő biztosít segítséget az új miniszternek - fejtette ki.

Magyarországon már nincs ilyen funkció, így az a fontos, hogy a régi apparátus minden segítséget megadjon ahhoz, hogy az újak minél simábban és folyamatosabban tudjanak munkába állni - emelte ki Lövétei István.

Az alkotmányjogász szólt arról is, a Fidesz nagyarányú támogatottsága miatt nem kell konszenzust kötni a parlamenti pártoknak, ha az úgynevezett kétharmados törvényekhez akarnak hozzányúlni. A minősítés szerint megkülönböztetik az összes képviselő kétharmadának szavazatával, illetve az összes jelenlévő képviselő kétharmadának szavazatával módosítható és elfogadható törvényeket - tette hozzá.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×