Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közigazgatási államtitkár segíthetné a kormányváltás folyamatát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Más országokban a közigazgatási államtitkárok segítik a választások után a hatalom átadásának-átvételének a folyamatát, ám Magyarországon jelenleg nincs ilyen tisztség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lövétei István alkotmányjogász. Szólt arról is, a Fidesz nagyarányú támogatottsága miatt nem kell konszenzust kötni a parlamenti pártoknak, ha az úgynevezett kétharmados törvényekhez akarnak hozzányúlni.

Nincsenek pontos szabályok a kormányváltás idején az átadás-átvétel folyamatára, a régi és az új miniszternek is az ország üdve felé kell törekednie - mondta az InfoRádiónak Lövétei István. Az Aréna című műsorban az alkotmányjogász kiemelte: nem szabad akadályozni az utód hivatalba lépését, de a részletek nincsenek tisztázva.

Azokban az országokban, ahol stabil a közigazgatási struktúra, annak dolgozói működtetik folytonosan a legfőbb döntéshozatalt. Ennek vezetője, a közigazgatási államtitkár hosszú ideig van posztján, jól ismeri az ügyeket, így kormányváltás esetén ő biztosít segítséget az új miniszternek - fejtette ki.

Magyarországon már nincs ilyen funkció, így az a fontos, hogy a régi apparátus minden segítséget megadjon ahhoz, hogy az újak minél simábban és folyamatosabban tudjanak munkába állni - emelte ki Lövétei István.

Az alkotmányjogász szólt arról is, a Fidesz nagyarányú támogatottsága miatt nem kell konszenzust kötni a parlamenti pártoknak, ha az úgynevezett kétharmados törvényekhez akarnak hozzányúlni. A minősítés szerint megkülönböztetik az összes képviselő kétharmadának szavazatával, illetve az összes jelenlévő képviselő kétharmadának szavazatával módosítható és elfogadható törvényeket - tette hozzá.

Hanganyag: Hlavay Richárd