eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György

Török Gábor: Az 1990-eséhez mérhető az idei választások jelentősége

Annyiban valóban történelmi a 2010-es parlamenti választás, hogy új politikai térképpel és erőtérrel kell megismerkednünk - mondta Török Gábor, a Vision Politics igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója arról beszélt: a szocialisták részben azért nem tudtak sikeresen riogatni a "kétharmados veszéllyel", mert saját szavazóik egy része sem bánja, ha a rendrakáshoz erős kormány lát hozzá.

Hosszú idő után először fordult elő, hogy felülíródtak a politikai zsigerattitűdök - értékelte röviden a parlamenti választások második fordulójának eredményét a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Giró-Szász András szerint a szocialisták nem tudták tétté tenni a "kétharmados veszélyt". Ennek egyik oka, hogy már az első forduló előtt ennek lehetőségével riogattak, a másik pedig, hogy sok szocialista szavazó úgy gondolta: nem feltétlenül van ellenére, ha a rendrakáshoz egy szélesebb körű felhatalmazással rendelkező kormány lát hozzá.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor rendszerbuktatásként értékelte a választási eredményt, a politikai elemző azt mondta: a Fidesz listavezetőjének szavai értelmezhetőek úgy, hogy a kétharmad, illetve az amögött álló társadalmi támogatás lehetőséget ad a "posztkommunista terminus technicusok által behatárolt és szabályozott életből való kitörésre".

Török Gábor, a Vision Politics igazgatója arról beszélt, olyan választáson vagyunk túl, amelynek jelentősége az 1990-eshez mérhető. Az Orbán Viktor által emlegetett "történelmi" jelző annyiban igaz, hogy új politikai térképpel, politikai erőtérrel kell megismerkedni - tette hozzá.

Mindenki mindenki ellen?

Török Gábor szerint az ellenzék pártjai, amellett, hogy a kormányt kritikával illessék, abban lesznek érdekeltek, hogy egymást gyengítsék. Ez az 1994-es helyzetet idézi, amikor nem volt egyértelmű, mely tömörülés kerülhet az első számú ellenzéki politikai erő, a kihívó szerepébe. Éppen ezért nem lehet arra számítani, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP szövetségben támadja majd a kabinetet - magyarázta.

Giró-Szász András szerint ugyanakkor a kormány igyekszik majd kimaradni az adok-kapokból, és a vitát meghagyja majd a Fidesznek. A Századvég Alapítvány igazgatója úgy véli: a kabinet számára a legfontosabb az lesz, hogy fenntartsa a választókban a kormányzásképességbe vetett hitet, függetlenül attól, hogy azok ideológiai vagy világnézeti alapon hová kötődnek.

A Vision Politics igazgatója ezzel kapcsolatban azt mondta: ellenzék működésétől is nagyban függ, hogy sikerül-e a kormánynak beteljesíteni ezt a célt. "Ha az ellenzék annyira impotens lesz, hogy hagyja, hogy a Fidesz a feje fölött beszéljen a választókhoz, akár a kormány akár sikeres is lehet" - fogalmazott.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×