Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf István: Az ország gyökeres változást akart

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várható volt a Fidesz sikere az országgyűlési választások második fordulójában - mondta az InfoRádiónak Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke szerint a kétharmados győzelmet aratott párt arra kapott felhatalmazást, hogy gyökeres változást hozzon, és nemzeti egységet teremtsen. A politológus szerint a szocialistáknál hatalmi harc várható, ami akár Gyurcsány Ferenc vesztét is okozhatja, a Jobbiknál és az LMP-nél viszont még nem látszik, milyen szerepet játszanak majd ellenzékiként.

Számítani lehetett arra az első forduló földcsuszamlás-szerű győzelme után, hogy a Fidesz alkotmányos felhatalmazást kap a szavazóktól - közölte Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint az ország komoly, mélyre ható változásokat akar, és ezzel felhatalmazással megteremtette a nemzeti kormányzás, a nemzeti együttműködés lehetőségét.

A szocialisták jövője viszont bizonytalan - vélekedett Stumpf István. Rámutatott: Mesterházy Attila világossá tette, hogy azok segítségével akarja megszerezni az elnöki és a frakcióvezetői hatalmat, akik őt támogatták. Gyurcsány Ferenc pedig vagy besorol mögé, vagy pedig új pártot alapít.

Azt azonban tudjuk a történelemből, hogy aki elhagyja a pártot, az általában vesztes helyzetbe kerül - tette hozzá a politológus, aki szerint emiatt éles hatalmi harc várható a szocialistáknál a május végi, június eleji kongresszuson. Lehet, hogy itt csak elnököt választanak, és az önkormányzati választások után kezdik el a teljes tisztújítást - mondta.

Az MSZP jövőjét Stumpf István szerint az határozza meg, hogy sikerül-e pozíciókat szerezniük az önkormányzati választásokon, vagy akkor is a mostanihoz hasonló csúfos vereséget szenvednek.

Az nem tudható, hogy a Jobbik eldöntötte-e, továbbra is gárdista mozgalom marad, és az utcáról politizál, vagy tudomásul veszi a valóságot, tehát hogy bár bekerült radikális pártként a parlamentbe, a jogállami szabályok rájuk is vonatkoznak - elemzett a Századvég elnöke.

Stumpf István szerint a jobbikosok csalódottak, mert egyetlen egyéni képviselőt sem tudtak az Országgyűlésbe juttatni, hiszen Molnár Oszkár is függetlenként győzött körzetében.

Az LMP-nek szintén nem látszik világosan a profilja, hiszen Budapestről szerezték a szavazataiknak a negyven százalékát, ami hasonlóvá teheti őket a korábbi SZDSZ-hez, vagy pedig megpróbálnak generációs forradalmat vinni a parlamentbe - fejtette ki a politológus.

Hanganyag: Szépvölgyi István