Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont: az MSZP-nek és a Jobbiknak egyeztetni kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy demokráciában nem értelmezhető a veszély fogalma egy párt vagy egy pártszövetség kétharmados többsége kapcsán - mondta a Nézőpont Intézet vezető elemzője az InfoRádió választási műsorában. Szabó Márk szerint Orbán Viktor vasárnap esti beszédében egyértelművé tette a Fidesz-KDNP pártszövetség megkérdőjelezhetetlen felelősségét.

Egy demokráciában nem értelmezhető fogalom a veszély vagy a túlhatalom, ha egy párt vagy pártszövetség kétharmados többséget szerez a választásokon, ugyanis mindez demokratikus felhatalmazással jön létre - mondta a Nézőpont Intézet vezető elemzője az InfoRádiónak.

Szabó Márk kiemelte: meglepő, hogy a Jobbik retorikájában is megjelent a Fidesz győzelme kapcsán a veszély emlegetése, és előrevetíti, hogy a radikális pártnak és az MSZP-nek együtt kell szavaznia és egyeztetnie ahhoz, hogy valamit elérjenek alkotmányjogilag.

Négy év múlva, a következő parlamenti választáson kiderül, hogy miként értékelik az emberek a Fidesz kétharmados többségét - közölte a vezető elemző.

Szabó Márk hangsúlyozta: a Fidesz számára figyelmeztető jel lehet az őszi önkormányzati választások eredménye a kormányzati munkáról, de legkésőbb a 2014-es országgyűlési választáson visszajelzést kapnak. Szólt arról is, az MSZP is felfedezheti a parlamenten kívüli politizálás lehetőségét, noha korábban sokat bírálta ezt az utat.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint Orbán Viktor vasárnap esti beszédében egyértelművé tette a Fidesz-KDNP pártszövetség megkérdőjelezhetetlen felelősségét. Hangsúlyos volt az alázat, a szerénység és a visszafogottság, de a győzelmi beszéd komoly energiát is tartalmazott - tette hozzá.