eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

New York Times: a Fidesznek nem kell tárgyalnia a Jobbikkal

Az új magyar kormány számára a szilárd többség azt jelenti, hogy nem kell majd tárgyalnia a Jobbikkal és megkísérelheti csökkenteni annak befolyását - írta egy elemzőt idézve a hétfői The New York Times azzal kapcsolatban, hogy a jobbközép párt kétharmados többséget szerzett a parlamentben.

A Jobbik valószínűleg úgy fog reagálni, hogy megemeli a hangját, de számszerűleg kisebbségben lesz - mondta a lapnak Gyulai Attila, a budapesti Political Capital intézet ügyvezetője.

A tekintélyes liberális lap kiemelte: Orbán Viktor - korábbi miniszterelnök, aki 1989-ben vált híressé, amikor ellenzéki vezetőként a szovjet csapatok kivonását sürgette - azt ígérte, nem engedi meg, hogy a szélsőjobb nyomást gyakoroljon rá.

A Prágából keltezett írás szerzője kiemelte: a kétharmados többség révén a Fidesz az ellenzékkel való szövetség nélkül hozhat törvényeket, egyebek mellett lényeges gazdasági kérdésekben.

Orbán Viktor a jogrend helyreállítását és azt ígérte, kihúzza az országot a recesszióból. A Jobbikot úgy jellemezte a lap, hogy a párt nemzetközi megvetés tárgya lett - bírálói megfogalmazása szerint - alig burkolt antiszemitizmusa és a jelentős roma népességgel szemben használt nyelve miatt.

A The New York Times kiemelte: Orbán Viktor megvalósíthatja azt az ígéretét, hogy áramvonalasítja a kormányzati apparátust, állampolgárságot ad a határon túli magyaroknak és felére csökkenti a parlamenti képviselők számát. Elemzők azonban figyelmeztetnek: az elsöprő többség egyben azt jelenti, hogy a választóknak a kormány iránti támogatása megcsappanhat, ha nem tudja teljesíteni azt az ígéretét, hogy kivezeti az országot a recesszióból.

Az újság azt is megemlítette: a hivatalba lépő kormány jelezte, tárgyalni akar a Nemzetközi Valutaalappal, hogy a 2010-es céladatnál, a GDP 3,8 százalékánál magasabb lehessen a költségvetési hiány. Elemzők azonban rámutattak: az amúgy is ideges pénzügyi piacok szoros figyelme mellett az új kormány nem lesz képes arra, hogy túlságosan eltérjen az IMF által előírt szigorító intézkedésektől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×