eur:
393.87
usd:
369.01
bux:
65705.51
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hogyan menjen a hatalom átadás-átvétel?

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője törvénybe foglalná a kormányzati átadás-átvétel folyamatát. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a Fidesz nyitott kapukat dönget. A Bajnai-kabinet egyeztetésre hívta a Fideszt, ám a párt nem fogadta el a meghívást.

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője nyílt levélben tudatta Bajnai Gordon kormányfővel, hogy az új Országgyűlés megalakulását követően a kormányzati átadás-átvétel folyamatát meghatározó törvényjavaslatot nyújt be. A politikus ugyanis törvényben szabályozná, hogy a leköszönő miniszterelnök, valamint az egyes miniszterek és szervezeti vezetők milyen formában, tartalommal és milyen nyilatkozatok mellett adják át tisztségüket, illetve mutatják be tevékenységüket.

Navracsics Tibor levelében úgy fogalmazott, hogy az államháztartásról szóló törvényben leírt tájékoztatás semmilyen formában nem váltja ki a tényfeltárást, ami a kormányzati munka felelős megkezdésének egyik legfontosabb feltétele.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerint azonban a Fidesz frakcióvezetője nyitott kapukat dönget, ugyanis a kormány minden idők legteljesebb körű hatalomátadását tervezi. "A teljes körű és nyilvános, átlátható átadás-átvétel mellett vagyunk. Ez minden idők legteljesebb átadás-átvétele lesz. Teljes körű röntgenképet szeretnénk készíteni és ezt átadni a következő kormányzatnak, annak érdekében, hogy a következő kormányzat a lehető leggyorsabban tudja elkezdeni a munkát" - fogalmazott.

Szollár Domokos elmondta, hogy a kormány már március 17-én elkezdte a felkészülést a hatalom átadására, így a minisztériumokban már elég vaskos dokumentum-kötegek gyűltek össze. A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy minden információt megosztanak, amit Navracsics Tibor levelében kért, mint például az intézmények költségvetése, feladatai, folyamatban lévő ügyei, munkatervei, megoldandó problémái, személyzeti kérdései, valamint peres ügyei.

Sőt, a kormány konzultációra is hívta a Fidesz képviselőit az ügyben. A Fidesz azonban nem vesz részt az egyeztetésen. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a neki címzett meghívásra válaszlevelében úgy reagált, hogy szerinte nem zárt ajtók mögötti konzultációkra, hanem az emberek számára nyitott, egyértelmű jogi keretek között zajló, alapos eljárásra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×