Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cseh napilap: Orbán Viktor majdnem Obama-szerepben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor majdnem Obama-szerepben cím alatt közölt terjedelmes portrét a Fidesz elnökéről és az előtte álló feladatokról a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap hétfőn.

"Orbán Viktor olyan, mint egy tábornok, aki a magyar konzervatív hadsereg élén éppen törvényes fordulatot hajt végre Magyarországon. Ez az állítás csak egy kicsit túloz. Legalábbis a hadseregbeli hierarchiával való összehasonlítás ül: a konzervatív Fidesz egyenlő Orbánnal. És Orbán, az a Fidesz" - írja Martin Ehl, a szerző.

Rámutat, hogy a nagy riválistól, a szocialista párttól eltérően, amelynek keretein belül sok csoport és platform létezik, a Fidesz megalakulása után "fokozatosan világos hierarchiával rendelkező hadsereggé, fordított piramissá vált, amely egyetlen emberen egyensúlyoz".

Az újság szerint a magyarok a reformok előtt cselező, korrupcióval és csalásokkal teli nyolcéves szocialista-liberális kormányzás után adták át a hatalmat Orbánnak, bár "ismerik, és tudják, hogy ő sem sokkal jobb, mint a volt szocialista vezetők".

"Ez a férfi most a magyarok többsége számára a legfőbb reményt jelenti, hogy kivezeti őket a jelenlegi politikai, gazdasági és társadalmi válságból" - mutat rá a lap, majd vázolja Orbán és a Fidesz politikai pályáját.

Orbánék politikáját "mozgósító konzervativizmusnak" minősíti, amely Magyarországon túlsúlyba került a "patríciusi konzervativizmussal" szemben, amely inkább alapszik a polgári elveken és támogatja a liberális gazdaságpolitikát.

A szerző azt állítja, hogy Orbán Viktor az államra helyezi a hangsúlyt, az államé lesz a főszerep a gazdaságban. A gazdaság lesz az, amivel az új kormányfőnek leginkább foglalkoznia kell majd. "Reformra van szüksége az államigazgatásnak, az egészségügynek, az oktatásnak, a közlekedésnek, talán az állam minden részének" - jegyezi meg Martin Ehl. Úgy véli: biztosra lehet venni, hogy Orbán "tisztogatást hajt végre az államigazgatásban". A nagy kérdés az, hogy ennek az indítéka "az állam kiadásainak a csökkentése vagy a politikai ellenfelek iránti bosszú" lesz-e.

A szerző azt várja, hogy Orbán leginkább a hazai feladatok megoldására fogja összpontosítani erejét, s talán kevésbé fog foglalkozni a magyar kisebbségek védelmével, bár a nemzeti önazonosság és a kisebbségek védelme szintén a Fidesz "ütőkártyái" közé tartoznak.

"Orbán Viktor a választások győzteseként hatalmas, komplex és egyáltalán nem egyszerű kihívás előtt áll. Választóinak elvárásai és reményei szinte Obama-félék. Valószínű, hogy 1989-1990 óta egy posztkommunista demokratikus ország egyetlen politikusa sem állt ilyen feladat előtt" - zárja portréját a Hospodárské Noviny.