Megkezdődött a választások második fordulója

InfoRádió / MTI
2010. április 25. 06:00
Megkezdődött az országgyűlési képviselő-választás második fordulója. Az urnákhoz mintegy két és fél millió szavazót várnak.

Összesen 121 mandátum sorsa dől el, ebből 57-et egyéni választókerületekben lehet elnyerni. A második fordulóban azok a jelöltek indulhattak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát.

Ha nem volt 3 ilyen jelölt, akkor az első három legtöbb szavazatot szerző induló méretheti meg magát újra. Az 57 választókerület 3.150 szavazóköre este 7-ig várja a választópolgárokat.

A főváros 32 választókerületéből 21-ben tartanak szavazást. Az igazolással voksolók rövidebb adminisztrációra számíthatnak, mint az első fordulóban, miután az Országos Választási Iroda több intézkedéssel próbálta csökkenteni az esetlegesen ismét kialakuló sorban állás idejét.

A második fordulóban 391 igazolással voksolásra kijelölt szavazókörben lesz szavazás, ebből 9-ben várható 500 vagy annál több ilyen voksoló. Az április 11-ei első fordulóban 119 egyéni és 146 területi listás mandátumot osztottak ki.