Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Virág Rudolf: El kell kerülni a választási eredmény megtámadhatóságát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha április 11-én 19 órakor elindítják a tájékoztatási rendszert, azt kockáztatták volna, hogy a választás eredménye támadható lesz, és meg kell ismételni a szavazást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Választási Iroda vezetője.

Két alapvető dolgot tart sérthetetlennek az Országos Választási Bizottság: ha valaki szavazni akar, az megtehesse, és ha elhelyezte a voksát az urnában, akkor ezt az egyéni akaratot közjogivá változtassa, és ezáltal a választás jogerős lehessen - szögezte le Virág Rudolf, az InfoRádió Aréna című műsorában.

Amikor ezekkel szemben olyan körülmények vetődnek fel, mint a kampánycsend meghosszabbítása, akkor egy rossz állásfoglalás következménye lehet akár az adott körzet eredményeinek megsemmisítése is - fejtette ki az OVB vezetője.

Virág Rudolf szerint hibáztak volna, ha döntésükkel olyan támadási felületet adnak az első fordulóban, amely után előfordulhat, hogy valaki eredményesen kér jogorvoslatot. Ehhez képest bármilyen másfajta konfliktus vállalása kisebb vétség - vélekedett.

Ha választani kell, akkor az eredmény biztonsága az elsődleges szempont - szögezte le Virág Rudolf, aki szerint ezt kockáztatták volna, ha április 11-én este hét órakor engedi közölni az eredményeket, miközben öt területi listára és huszonhárom egyéni körzetben zajlott a szavazás.

Hanganyag: Exterde Tibor