eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mintegy két és félmillió szavazót várnak az urnákhoz

Holnap mintegy 2 és fél millió szavazót várnak az urnákhoz az országgyűlési választás második fordulójában. Fegyelmi vizsgálat indul a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetének igazgatója ellen. Egy héttel tovább, jövő vasárnapig látható a Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig című kiállítása

Mintegy 2 és fél millió szavazót várnak az urnákhoz vasárnap, az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában. Összesen 121 mandátum sorsa dől el, ebből 57-et egyéni választókerületekben lehet elnyerni. A szavazóhelyiségek reggel 6 órakor nyitnak és este 7-ig várják a választópolgárokat. A főváros 32 választókerületéből 21-ben lesz szavazás. Az igazolással voksolók rövidebb adminisztrációra számíthatnak, mint az első fordulóban, miután az Országos Választási Iroda több intézkedéssel próbálta csökkenteni az esetlegesen ismét kialakuló sorban állás idejét. Külföldön az amerikai kontinensen szombaton, a többi helyen vasárnap tartják a második fordulót. A legtöbben most is Londonban voksolhatnak: 641 választó szerepel a névjegyzékben. Vasárnap este 7-ig országos szintű kampánycsend van érvényben. Ez azt jelenti, hogy abban a 7 megyében is érvényes a tilalom, ahol nem tartják meg a második fordulót, ekkor is lehet hívni azonban a Választási Információs Szolgálatot.

Fegyelmi vizsgálatot indít egy rákkeltő anyagot tartalmazó, ajándékba adott termék miatt a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetének igazgatója ellen az akadémia elnöke. Torda Júlia, az MTA kommunikációs vezetője ezt azzal összefüggésben közölte, hogy a Levegő Munkacsoport tegnap bejelentette: a forgalomból már kivont diklór-fosz rovarirtó hatóanyagot tartalmazott az a molyirtó csík, amelyet egy rovarcsapdához biztosított ajándékként a Növényvédelmi Kutatóintézet.

Tavaly összesen 62 százalékkal csökkent az engedélyezett lakáshitelek száma az előző évhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás alapján 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 323 milliárd forint értékben, az összegben 66 százalékos a visszaesés.

A válság elhúzódására és nehéz évre számít a 4 legnagyobb könyvkereskedelmi hálózat vezetője. A XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott konferencián elhangzott: 1996, vagyis az első könyvforgalmi statisztika elkészítése óta 2009-ben fordult elő először, hogy a könyvvásárlásra fordított összeg csökkent Magyarországon. A konferencián a Libri Könyvkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, a Líra és Lant, valamint az Alexandra-birodalom tulajdonosa és a Bookline.hu NyRt. vezérigazgatója vett részt.

A szervezők szerint legalább 35 ezren vettek részt a Critical Mass kerékpáros felvonuláson a fővárosban. Budapesten a legfrissebb, reprezentatív felmérés szerint a lakosság 10 százaléka kerékpározik rendszeresen. A 11. magyarországi Critical Mass felvonulást a kerékpáros kultúrájáról is ismert Hollandia nagykövete indította útjára. A demonstráción babakocsis felvonulók is részt vettek, akik a fővárosi közterületek és közintézmények akadálymentesítésének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Egy héttel tovább, jövő vasárnapig látható a Szépművészeti Múzeum Degas-tól Picassóig című kiállítása. Az intézmény tájékoztatása szerint erre a képeket kölcsönadó moszkvai Puskin Múzeumtól kaptak engedélyt, a tárlatra eddig több mint 110 ezren látogattak el. A január vége óta látható kiállítás a francia festészet XIX. század közepétől XX. század elejéig tartó időszakáról ad áttekintést. Egyebek mellett látható Degas, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Matisse és Picasso több alkotása is.

Bécsben megállapodást írt alá Ausztria és Oroszország az uniós Nabucco gázvezeték vetélytársának tartott Déli Áramlat ausztriai szakaszának építéséről. A ceremónia utáni közös sajtókonferencián az orosz kormányfő élesen bírálta a Nabucco-projektet. Vlagyimir Putyin azt mondta: értelmetlen és veszélyes szállítási szerződések nélkül gázvezetéket építeni. Osztrák kollégája ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ausztria mindkét projekt megvalósításában érdekelt.

Törökországban először emlékeztek meg az 1915 és '17 között, az örmények ellen elkövetett mészárlásokról. Isztambulban mintegy 100 emberi jogvédő, értelmiségi és művész gyűlt össze a Haydarpasa pályaudvar előtt, ahonnan a deportáltak első konvoja elindult. 1915-ben április 24-én tartóztatták le az örmény értelmiség 220 tagját, így ezt a napot tekintik a deportálások és öldöklések kezdetének. Előzőleg az örmény fővárosban tízezrek emlékeztek az Oszmán Birodalomban élő örmények lemészárlására az atrocitások kezdetének 95. évfordulóján. Felvonulásokat szerveztek Libanonban és Franciaországban is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×