eur:
394.56
usd:
370.4
bux:
65493.21
2024. április 19. péntek Emma

Legkésőbb május 15-ig lesz végleges választási eredmény

A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és "bekeverése" után, legkésőbb május 1-én megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit és legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A voksolás második fordulójában mind az 57 egyéni választókerület érintett a külképviseleti szavazásban, azaz "hazavár" külképviseleten leadott voksot. Ezért mindegyikben kijelöltek egy-egy szavazókört, ahol vasárnap, a szavazás befejezésekor nem kezdődik meg a szavazatösszesítés, hanem lezárják az urnákat.

Emiatt a vasárnap 19 órakor induló tájékoztató rendszer - amely az előzetes eredményeket közli - vasárnap este nem fog tudni 100 százalékos feldolgozottságot mutatni.

A külképviseleteken vasárnap (az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt szombaton) tartott szavazás után a külképviseleti urnákat lezárják, és haladéktalanul Magyarországra szállítják azokat a külképviseleti választási irodák vezetői. Az urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük az Országos Választási Központba.

Itt az OVB felbontja az urnákat, a bennük lévő szavazási iratokat egyéni választókerületenként csoportosítja, majd azokat átadja az illetékes egyéni választókerületi választási bizottság elnökének, a tervek szerint április 30-án.

A külképviseleti szavazatokat ezután felbontják, és a szavazatokat "bekeverik" a szavazás napján lezárt urnába. Így biztosítják a külföldön leadott voksok titkosságát.

A szavazatszámláló bizottság ezután megszámlálja a szavazatokat, és arról jegyzőkönyvet állít ki.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok csak ezen szavazóköri jegyzőkönyvek alapján tudják megállapítani a választás eredményét, legkésőbb május 1-jén.

A jogorvoslatok lezárulta után, várhatóan május 15-ig megszületik a 2010-es országgyűlési képviselőválasztás végleges eredménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×