eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Túlszabályozott, rugalmatlan és túl átlátható a közbeszerzési rendszer

Túlszabályozott, rugalmatlan, ugyanakkor túlságosan átlátható a magyar közbeszerzési rendszer - derült ki a Transparency International által szervezett konferencián. Tátrai Tünde egyetemi adjunktus szerint egyre kisebb az érdeklődés a magyar állami közbeszerzések iránt. Az EU-s pályázatoknál jobb a helyzet, de a nem megfelelő előkészítés és a rosszindulatú jogorvoslati kérelmek lassítják a rendszert.

2006 óta csökken Magyarországon az érdeklődés az állami vagy önkormányzati közbeszerzések iránt. Kevesebb a pályázó, és kevesebb az elköltött pénz mennyisége is. Míg az EU átlagban a GDP 10-12 százalékát fordítja erre, Magyarországon 5 százalék körül van ez az arány.

A Corvinus Egyetem adjunktusa szerint ennek nem a megszorítások és az állami takarékosság az oka, hanem a rossz irányba változott jogszabályi környezet. Tátrai Tünde szerint túlszabályozott a rendszer, rugalmatlan, ráadásul sok olyan pályázói feltétel van, ami egy külföldi befektetőnek szokatlan.

Tátrai Tünde szerint azonban a túl transzparens rendszer is okozhat gondot. Az átláthatósági biztos intézménye fontos lenne, de szerinte, ahogy a kormány ezt most be akarja vezetni, úgy csak egy fölösleges és költséges utókövetési rendszer lesz, és nem teremti meg a civil kontrollt.

Az állami és az európai uniós forrású közbeszerzéseknél is gyakori, hogy a vesztes pályázók - rossz szándékból - bepanaszolják a győzteseket a különböző jogorvoslati fórumokon, hogy minél később indulhasson el egy beruházás.

Velikovszky Lászlót, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség EU közbeszerzési egységvezetője az InfoRádiónak azt mondta, a szokatlan pályázati kultúra mellett a nem megfelelő előkészítés is késedelmet okoz.

Szerinte ha egy projektgazda megfelelő előrelátással rendelkezne, és idejében elkezdené a dokumentációk kidolgozását, akkor mire a pályázatát elbírálják, már indíthatná a közbeszerzést. Sajnos sok tekintetben Magyarországon még mindig akkor kezdik csak a közbeszerzés előkészítését, amikor megszületik a döntés a finanszírozásról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×