Többmilliós végkielégítéssel távozik majdnem minden miniszter

Infostart
2010. április 21. 11:04
Akár 6 millió 600 ezer forintos végkielégítést is kaphatnak a leköszönő miniszterek. Lelépési pénzük azonban a még ki nem vett szabadságuk értékével is nőhet.

A legtöbb pénzt - a leköszönő állami vezetők közül - a földművelési, az oktatási, a honvédelmi és a társadalompolitikai miniszter viheti haza - közölte az RTL Klub híradója.

A törvény szerint ugyanis az, aki több mint három évig volt állami vezető, hat havi fizetést kaphat távozásakor. Aki ennél kevesebb ideig, de több mint egy évig volt miniszter vagy államtitkár, annak három havi fizetés jár, aki pedig kevesebb mint egy évig töltötte be posztját, nem kap végkielégítést.

Forgács Imre igazságügyi miniszter így juttatás nélkül távozik, Gráf József földművelési, Hiller István oktatási, Szekeres Imre honvédelmi és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter azonban több mint 6 millió 600 ezer forint lelépési pénzt kap.
Bajnai Gordon miniszterelnöki végkielégítése több mint 4 millió 500 ezer forint, de ezt az összeget a kormányfő jótékony célra ajánlja fel.

A legtöbb miniszter 3 millió 300 ezer forintot kap. Tehát Balázs Péter a külügyi, Herczog László a szociális, Hónig Péter a közlekedési, Oszkó Péter a pénzügyi, Szabó Imre a környezetvédelmi, Székely Tamás az egészségügyi, Varga István a gazdasági és Varga Zoltán az önkormányzati tárcák leköszönő vezetői is.

Ezen felül a miniszterek a bent maradt szabadságukat is megválthatják, ami a csatorna szerint több miniszternél újabb milliókat jelent majd.

A Fidesz szerint azok, akik az ország jelenlegi állapotáért felelnek, sok esetben fizetésüket sem érdemlik meg, nemhogy a végkielégítésüket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigmond Árpád összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást