Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont: A választók többségének nincs ellenére a Fidesz-kétharmad

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti válasz számára készült választáskutatása alapján a megkérdezettek 57 százaléka szerint az ország szempontjából inkább jó, ha a Fidesz kétharmados többséget szerez. Az összes megkérdezett döntő többsége, 72 százaléka örül az első forduló eredményének.

Az összes megkérdezett döntő többsége, 72 százaléka örül az első forduló eredményének. A legelégedettebbek a Fidesz-tábor tagjai: 95 százalékuk örül annak, hogy a párt 77,7 százalékot ért el, az MSZP-szimpatizánsoknak azonban 75 százaléka elégedetlen.

A két újonnan bekerült parlamenti párt, a Jobbik és az LMP hívei sem maradéktalanul elégedettek: a jobbikosok 53 százaléka örül az első forduló eredményének, azonban 43 százalékuk csalódott. Az LMP-tábor 39 százaléka ugyan örül, de 47 százalékuk csalódott.

Mivel a kérdés nem kizárólag saját pártjuk szereplésére vonatkozott, hanem összességében az első forduló megítélésére, ezért míg a Jobbiknál a túl magasra helyezett elvárások okozhatnak csalódottságot, addig az LMP-szimpatizánsok körében a Jobbik relatíve magas támogatottsága is lehet a magyarázó elv.

Szavazók, akik "jobb híján" választottak pártot

Érdekes tény, hogy az első fordulóban szavazó megkérdezettek negyede csak jobb híján választotta azt a pártot, amelyre végül szavazott. 74 százalék azonban egyetért az adott párt programjával és politikájával.

A Fidesz széles, néppárti jellege ellenére a legnagyobb arányban (84 százalék) tömöríti táborában azokat, akik nem jobb híján, hanem belső politikai meggyőződésből választották, és csak a Fidesz-szimpatizánsok 15 százaléka választotta voksolt a pártra. Ezzel szemben az MSZP-tábor közel harmada, a Jobbik-tábor ötöde és az LMP-szimpatizánsok több mint fele szavazott jobb híján az adott pártra - derült ki a Nézőpont Intézet április 16. és 18. között, ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából.

A kétharmados többség megítélése

Azzal, hogy a Fidesz kétharmados többsége valószínűvé vált, rekordmagasságba szökött ennek az opciónak a támogatottsága a közvélemény körében. Így a szocialisták "korlátlan túlhatalom" elleni kampánya nem sok sikerrel kecsegtet - olvasható az intézet elemzésben.

Az április 16-18. között készült felmérés válaszadói között már 57 százalék azok aránya, akik szerint az ország szempontjából inkább jó, ha a Fidesz ilyen erős felhatalmazást szerez.