eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ingyenfrekvenciához jutott a Klubrádió

Ingyenes frekvenciához jutott a most használt hullámsávja helyett a Klubrádió az ORTT döntése nyomán. Közvetlenül a parlamenti választás második fordulója előtt az Országos Rádió és Televízió Testület baloldali tagjainak szavazataival a Magyar Katolikus Rádió előtt a baloldali Klubrádiónak ítélték oda az utolsó szabad fővárosi frekvenciát. A 92,9 MHz az MSZP által delegált Ladvánszky György és Gyuricza Péter, valamint az SZDSZ-es Tímár János szavazatával került a véleményrádióhoz, ahol mások mellett műsorvezető az SZDSZ volt elnöke, Kuncze Gábor is. A fideszes Szalay Annamária nem szavazott, a KDNP delegáltja, Tirts Tamás pedig külföldön tartózkodik. Ladvánszky György nem adott interjút az InfoRádiónak. Csak annyit mondott, hogy azért döntöttek éppen most, mert szorította őket az idő.

"Állítom, hogy jogszerű és megalapozott döntés született" - jelentette ki az InfoRádióban az Országos Rádió és Televízió Testület SZDSZ által delegált tagja, miután a testület arról hozott döntést, hogy az utolsó szabad fővárosi frekvenciát a Magyar Katolikus Rádió helyett a Klubrádiónak ítéli.

Tímár János szerint semmi köze az országgyűlési választásokhoz annak, hogy most határoztak az ügyben. Mint mondta, a pályázatokról a szabályok szerint a beadástól számított hatvan napon belül döntenie kell az ORTT-nek, ami ebben az esetben különféle ügyrendi viták miatt későbbre tolódott, de nem lehetett ennél tovább halogatni.

A testület eredetileg egyszerre akarta elbírálni a fővárosi frekvenciákra benyújtott pályázatokat, mert "nem biztos, hogy szerencsés, ha a budapesti médiapiac egyedi döntések nyomán alakul ki" - tette hozzá Tímár János.

Arra a kérdésre, tisztességesnek tartja-e, hogy mandátuma lejárta előtt néhány nappal olyan döntést hozott, amely éveken keresztül hatással lesz a fővárosi médiapiacra, Tímár János azt mondta: az ügyben a testületnek ebben a formában kellett döntenie, mert ha tovább vár, a piac működése nem lett volna biztosított.

Hozzátette: őt nem az SZDSZ, hanem az Országgyűlés juttatta be az ORTT-be, a párt csupán jelölte a posztra. "Mi nem pártdelegáltak vagyunk, bár ezt sokan úgy érzik, esetleg vannak, akik úgy is működnek. Én ebből a szempontból másképpen működöm" - közölte Tímár János.

Szalai Annamária szerint törvénysértő a döntés

Az ORTT fideszes tagja szerint - az SZDSZ-es küldött véleményével ellentétben - a testület törvénysértő eljárás keretében hozta meg a döntést a frekvenciáról. Szalai Annamária az InfoRádiónak elmondta: jelen volt az ülésen, de nem szavazott, és mivel a testületi többség sorozatosan áthágta az ügyrendet, a döntés visszavonását fogja kezdeményezni.

A kérdést nem lehetett volna szerdán napirendre tűzni, hiszen a hivatalosan távol lévő tagtársunk (a külföldi úton lévő KDNP-delegált, Tirts Tamás) az ügyrendre hivatkozva kérte a döntés jövő hétre halasztását. Mindezt semmibe vette a szocialista-szabad demokrata többség, és meghozta ezt a felháborító határozatot - magyarázta Szalai Annamária.

A fideszes tag szerint, ami szerdán a testületben történt, az a demokrácia arcul csapása, hiszen - többek között - olyan küldöttek hoztak meg egy évekre szóló döntést, akiknek mandátuma hamarosan megszűnik. "Az SZDSZ-es tag, aki élen járt a törvényszegésben, három héten belül kénytelen lesz elhagyni a testületet, hiszen a tagság a frakció meglétéhez kötött, márpedig az SZDSZ nem került be a Parlamentbe" - közölte Szalai Annamária.

Az egyik szocialista tag, Gyuricza Péter is távozik a testületből, míg egy MSZP-s, a KDNP-s és a fideszes küldött a helyén marad - melléjük egy LMP-s és egy Jobbikos érkezik.Szalai Annamária szerint éppen ezért felháborító, hogy ahelyett, hogy a távozók csomagolnának, erőből elhallgattatják a katolikus rádiót.

A KDNP bírósághoz fordul

Bírósághoz fordul a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ORTT szerdai döntése miatt, így ugyanis a Klubrádiónak két frekvenciája lett - hangsúlyozta Halász Zsuzsa, a párt szóvivője, aki felszólította a testületet, illetve soros elnökét, hogy semmiképpen se kössön szerződést a Klubrádióval.

Mint Halász Zsuzsa kifejtette: a döntéssel a Katolikus Rádiót elnémították, s ez szerinte nemcsak morálisan elfogadhatatlan, hanem több szempontból is törvénysértő. Ezért a KDNP bírósághoz fordul és minden törvényes eszközzel meg fogja akadályozni, hogy ez, a demokráciát megcsúfoló döntés valósággá váljon.

{{keretes_cim}}

A Magyar Katolikus Rádió lesújtva fogadta az ORTT döntését - közölte Juhász Judit. A rádió vezérigazgató-helyettese elmondta: a frekvenciapályázatot két esztendeje hirdették meg, s "egy nagyon hosszú, bizonytalan, fordulatokkal teli pályázati eljárás végén hirtelen nagyon felgyorsultak az események, és szerdán megszületett a döntés".
Juhász Judit úgy fogalmazott: nagyon méltánytalannak tartják az ORTT döntését, mert egy közműsor-szolgáltató rádió hatéves, kiegyensúlyozott, mértéktartó, színvonalas műsorsugárzása után szállt ringbe a frekvenciáért.
Rámutatott: az Antenna Hungária alacsonyabb lefedettséget biztosított az eddigiek folyamán számukra, mivel "a megállapított sugárzási teljesítmény a mai, rendkívül komoly elektronikus zajjal terhelt országban már nem felel meg a követelményeknek". A rádiót fenntartó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia viszont nem képes fizetni ezt a rendkívül magas sugárzási költséget, ezért nem kívánja meghosszabbíttatni az engedélyüket. Ezért vált különösen fontossá ez a budapesti frekvencia a Magyar Katolikus Rádió számára - világította meg.
Terveikről szólva kitért arra, hogy még az idén igyekeznek pályázni helyi, illetve regionális frekvenciákra. Juhász Judit közölte: 2011. január közepén elhallgat a középhullámon a Magyar Katolikus Rádió, ezzel elvesztik az országos lefedettségüket, és a határon túli magyarok - akik csak általuk hallgathattak rádión keresztül magyar nyelvű szertartásokat - sem hallják majd őket. Csak azokon a frekvenciákon szólnak majd, amelyeket pályázat útján jövő januárig sikerül megszerezniük. (MTI)

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×