eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fokozatosan normalizálódik a légi közlekedés - a nap legfontosabb hírei

Fokozatosan normalizálódik a légi közlekedés Nyugat-Európában. Németországban már valamennyi repülőtér fogadhat és indíthat járatokat, és a francia repülőterekről is egyre több járat közlekedik.

A légtér ellenőrzéséért felelős nemzetközi szervezet, az Eurocontrol arról számolt be, hogy az Európában közlekedő légi járatok száma - az izlandi vulkánkitörés előtti szinthez viszonyítva - elérte a 75 százalékot. A Ferihegyi repülőtéren is közlekedik a legtöbb járat. A Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója közölte: már csak akkor kell járatokat törölni, ha a célállomás nem tudja fogadni a repülőgépet. Hardy Mihály elmondta: a Budapest Airport változatlanul azt kéri, hogy az utasok tájékozódjanak a járatok indulásáról, mielőtt a repülőtérre indulnak.

Egyre többen panaszkodnak az ombudsmannak

A panaszok számának jelentős növekedéséről beszélt tavalyi tevékenységéről készített beszámolójában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté hangsúlyozta: 2009-ben 42 százalékkal nőtt a hozzá érkezett panaszok száma, miközben azok okainak feltárására, kezelésére egyre kevesebb erőforrás jutott. Az ombudsman hozzátette: mivel a hivatal többszöri jelzés ellenére sem kapott külső segítséget, a biztos munkatársai megfeszített munkával sem tudták feldolgozni a 6.752 panasz mindegyikét.

Gyuris: az idei év már a válság előttit idézi

Míg 2009 az alkalmazkodás éve volt, addig 2010 már várhatóan egy normális, a válság előtti időket idéző év lesz - mondta az InfoRádióban az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója. Gyuris Dániel a társaság éves rendes közgyűlésén azt ígérte a részvényeseknek, hogy az idén elérik, de valószínűleg 10 százalékkal meg is haladják a tavalyi eredményeket. Hozzátette: a társaság az idén sem fizet osztalékot, az adózás utáni 6 milliárd forintot eredménytartalékba helyezik.

Orbán: az egyik legfontosabb feladat a közbiztonság javítása

A közbiztonság javítását, a bűnözés visszaszorítását nevezte az új kormány egyik legfontosabb feladatának a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon azt mondta: a védelemhez való jogot az államnak kell garantálnia, nem pedig a gárdáknak és félkatonai szervezeteknek.

Az MSZP szerint a Fidesz már megszegte választási ígéretét

Az MSZP szerint a Fidesz már most megszegte a lényegében egyetlen konkrét választási ígéretét, mert erre az évre már nem tervez adócsökkentést. Mesterházy Attila, a párt listavezetője emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban azonnali és radikális adócsökkentést ígért. Hozzátette: Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke ezzel ellentétben egy komlói fórumon arról beszélt, hogy az idén nem lehet adócsökkentés.

Nézőpont Intézet: a többségnek tetszene a Fidesz-kétharmad


A Nézőpont Intézet felmérése szerint az összes megkérdezett 72 százaléka elégedett az országgyűlési választás első fordulójának eredményével. Az intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült kutatásából az is kiderül, hogy a válaszadók 57 százaléka szerint az ország szempontjából inkább jó lenne, ha a Fidesz kétharmados többséget szerezne, 27 százalék inkább rossznak tartaná, ha a Fidesz alkotmányozó többségre tenne szert, 16 százalék pedig nem tudja megítélni vagy nem válaszolt. Ezzel rekordot ért el a Fidesz kétharmados többségének támogatottsága.

Ingyen frekvenciát kapott a Klub Rádió


A Klubrádiónak adta az utolsó kiadható budapesti frekvenciát Országos Rádió és Televízió Testület. Az FM 92,9-re a Katolikus Rádió is pályázott, miután középhullámú frekvenciáján hamarosan befejezi az adást. A Kereszténydemokrata Néppárt közleményben tudatta, hogy bírósághoz fordul a szerinte botrányos döntés miatt. Timár János, az ORTT SZDSZ által delegált tagja az InfoRádióban elmondta: a pályázati felhívásban az szerepelt, hogy 60 napon belül el kell bírálni a pályázatokat, és a testület már így is késésben volt, ezért kellett gyorsan határozni. A Fidesz delegáltja közölte: a döntés visszavonását fogja kezdeményezni a testületnél. Szalai Annamária az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy olyanok hoztak egy 12 évre szóló döntést, akik néhány hét múlva elveszítik a mandátumukat.

Javította előrejelzését az IMF

Javította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF most közzétett jelentése szerint a korábban jelzett 3,9 százalék helyett az idén 4,2 százalék lesz a bővülés, 2011-re - a januári előrejelzéssel megegyezően - most is 4,3 százalékos világgazdasági növekedést vár a szervezet.

Június 20-ára írták ki a lengyel elnökválasztást

Lengyelországban június 20-ára írta ki az elnökválasztás első fordulóját Bronislaw Komorowski ügyvezető államfő - közölte a parlament alsóházának sajtószolgálata. A lengyel törvények értelmében, ha az első fordulóban nem születik döntés, a második fordulót két héttel később kell megtartani. Az idő előtti választást amiatt kell megrendezni, hogy repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski államfő.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×