Egyelőre nyitva maradhat a magyar légtér

Infostart
2010. április 21. 12:41
Továbbra is érkezik hamuval szennyezett levegő Magyarország fölé, ám várhatóan nem kell újabb légtérzárat elrendelni a magyar légtérben. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerint a hamufelhő nem jelent egészségügyi kockázatot.

A nap folyamán várhatóan a gyors légkörmozgásnak köszönhetően távozik Magyarország légteréből az izlandi vulkánból származó hamufelhő maradéka - mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa. A szakértő hozzátette: mivel az Eyjafjalla gleccser alatt fekvő tűzhányó újabb kitörései nem olyan intenzívek, mint a korábbiak, a szennyező anyag így nem képes ötezer méter magasságba jutni.

Az ország területét csütörtökön várhatóan újabb hamufelhő éri el, ez azonban nem lesz olyan sűrű, hogy zavarná a légi közlekedést. A légteret így a következő napokban valószínűleg nem kell majd lezárni - magyarázta Bozó János.

Erről beszélt Fehér Imre, a Hungarocontroll Magyar Légiforgalmi Szolgálat kommunikációs vezetője is. Mint mondta, számos tesztrepülést folytattak Európa szennyezettebb területei fölött, így már különbséget tudnak tenni a sűrű, és kevésbé sűrűbb hamufelhő között. Ahol a szennyezés nem jelentős, ott beindulhat, a hét végére pedig akár helyre is állhat a légi közlekedés.

Nem veszélyes

Ferenczi Zita, az Országos Meteorológiai Szolgálat levegőkörnyezet-elemző osztályának vezetője arról beszélt: nincs arra adatuk és bizonyítékuk, hogy a légkörbe került hamu miatt megnőtt volna a talaj közelében Magyarországon, de továbbra is vizsgálják, hogy milyen mennyiségű szennyező anyag érkezett a területre.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet megbízott igazgatóhelyettese elmondta: a hamufelhő semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent, csak a vulkánkitörés közvetlen közelében lehet komolyabb egészségi következményekre számítani.

A szakértő arról is beszélt, hogy Magyarországon csak a megnövekedett pollenkoncentráció miatt súlyosbodhatnak az asztmás és allergiás betegek tünetei.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Menetrend szerinti forgalom Ferihegyen - Szilágyi Károly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást