Inforádió

Meghallgatom Élő adás

RTL Klub: az FKF Zrt. is \"kifizetőhelyként\" működött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az RTL Klub birtokába került dokumentumok szerint az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) - a BKV mintájára - \"kifizetőhelyként\" működött; a dokumentumokban felbukkan Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadójának neve is.

Mesterházy Ernő jelenleg a BKV-ügyek kapcsán előzetes letartóztatásban van.

A kereskedelmi televízió kedd esti híradójában beszámolt arról, hogy birtokába került az FKF Zrt. vezérigazgatójának rendőrségen tett tanúvallomása. Bielek Péter vezérigazgató a híradás szerint azt vallotta: a megválasztását követően Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő külön-külön jelezték, igényt tartanak arra, hogy a főváros jobban belelásson a közműcégek belső életébe és ellenőrizze a működésüket.

"Ezt oly módon kívánták megvalósítani, hogy Hagyó úr (...) ügyvédi irodát, míg Mesterházy úr egy másik ügyvédi irodát jelölt meg az irodaként, hogy ezen ügyvédek a legjelentősebb ügyekben beruházásokkal kapcsolatban dolgozzanak" - mondta a vezérigazgató az RTL szerint.

Bielek Péter azt mondta, hogy voltak olyan közbeszerzések, amelyeknél határozott utasítás volt a nyertesre vonatkozóan. "Kérdésre elmondom, hogy Hagyó úr tőlem egyértelműen és határozottan kérte egy bizonyos céggel történő szerződéskötést és éreztette, hogy én az ő kérését nem utasíthatom vissza, mert bármikor elveszíthetem állásomat." A pályázatot pedig eleve az adott cégre szabták - tette hozzá.

"A közbeszerzés működése nálunk úgy néz ki, hogy van a vállalatnál egy közbeszerzési bizottság, aminek én nem vagyok tagja, de ha én azt mondtam, hogy ez az ügyvéd vezesse a közbeszerzést, akkor a beosztottaim értették feladatuk és az ügyvéd kérésének megfelelően végezték a dolgukat" - hangzott el a televízióban.

A vallomásban elhangzott az a feltételezés is, hogy az egyik közbeszerzési lejárásban nyertes cég visszajuttatott 70 millió forintot a városházára. Az FKF Zrt.-nél belső vizsgálat indult.

A Hír TV értesülései szerint egy 450 milliós megbízásból juttatták vissza a 70 millió forintot a városházára.

A nap folyamán tartott sajtóértekezletén Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője is kitért említést tett FKF Zrt.-nél kirobbant "botrányról". Azt mondta, az elmúlt hónapok történései, a korábbi "gyógyfürdőbotrány", valamint a mostani "Főkefe-botrány" kirobbanása alapján kijelenthető, hogy a BKV-nál történtek nem egyedi esetek.

A Magyar Nemzet "Az FKF-et is szétlopták?" címmel kedden, címlapon közölt, a Hír Televízió információira hivatkozó írásában azt írta, hogy a BKV-hoz hasonlóan az FKF Zrt. is az MSZP-SZDSZ-koalíció kifizetőhelyévé vált az utóbbi esztendőkben. A cikk szerint Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester korábbi tanácsadója, Mesterházy Ernő "tartotta rövid pórázon" az FKF Zrt. vezetését, ők szabták meg, kikkel kössenek szerződést és milyen közbeszerzési eljárásokat írjanak ki.