Pető Iván: Az a csoda, hogy eddig megmaradt az SZDSZ

Infostart
2010. április 20. 11:24
A rendszerváltó pártoknak a megszűnés a sorsuk - mondta az InfoRádiónak Pető Iván. Az SZDSZ korábbi elnöke és frakcióvezetője szerint az a figyelemre méltó, hogy a párt ilyen sokáig fennmaradt úgy, hogy mindvégig az eredeti értékeit képviselte. Pető Iván szólt arról is, az SZDSZ korábbi szavazóinak nem teljesen megfelelő alternatíva a Lehet Más a Politika.

Nem lehet válaszolni egy mondatban arra, hol rontotta el az SZDSZ - mondta az InfoRádiónak a párt egykori elnöke. Pető Iván kiemelte, ez a rendszerváltó pártok sorsa, a térségben az SZDSZ-típusú pártok jóval hamarabb elhullottak és szűntek meg az elmúlt 20 évben. Hozzátette: figyelemre méltó, hogy a párt ilyen sokáig fennmaradt, miközben mindvégig az eredeti értékeit képviselte.

Nem egy tényezőn múlt az SZDSZ sorsa, sok okra vezethető vissza - vélekedett a politikus. A volt pártelnök szerint nem az MSZP-vel kötött 1994-es koalíció volt a fordulópont, ugyanis a lengyel Szabadság Unió a szocialistákkal való együttműködés nélkül jóval hamarabb kiesett a parlamentből.

Pető Iván szerint lehet sorolni a hibákat, baklövéseket és rossz helyzetfelméréseket, de ezek a többi pártra is jellemzőek voltak. Érdemes lesz majd higgadtan elemezni, mi vezetett az SZDSZ bukásához - tette hozzá.

Az SZDSZ gyakorlatilag nincs, csak papíron, jogilag létezik - ismerte el a korábbi frakcióvezető és pártelnök. Kifejtette: van olyan választóközönség, amely nagyjából azokat a nézeteket képviseli, amit az SZDSZ eredetileg, de hogy ebből milyen formáció jön létre, azt még korai lenne eldönteni.

Az SZDSZ korábbi szavazóinak nem teljesen megfelelő alternatíva a Lehet Más a Politika Pető Iván szerint, aki úgy véli, a parlamentbe frissen bejutott párt sok kérdésben nem a liberális eszméket vallja. Az LMP nem is liberalizmushoz közeli zöldpártnak tekinthető - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Petõ Iván 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Petõ Iván 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást